Fonduri europene pentru imobile simbol ale municipiului Iaşi

Contractele de finanţare pentru restaurarea Muzeului “Vasile Pogor” şi a Casei “Sfântul Ierarh Dosoftei Mitropolitul” au fost semnate, pe 6 decembrie, de către preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Maricel Popa, şi directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est, Vasile Asandei.

Maricel Popa a declarat că proiectele care au primit finanţare au fost depuse în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) la ADR Nord-Est – Axa prioritară 5: “Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural reprezintă o alternativă viabilă pentru stimularea dezvoltării urbane”.

“Am semnat astăzi două proiecte pentru restaurarea unor simboluri culturale ale Iaşului şi culturii naţionale. Atât Casa ‘Dosoftei’, cât şi Muzeul ‘Vasile Pogor’ au nevoie urgentă de reparaţii. Pe de altă parte, proiectul de reabilitare a Casei ‘Nicolae Gane’ este în evaluare şi sperăm ca şi acesta să poată fi semnat cât mai curând posibil. Vom depune spre finanţare proiectul pentru reabilitarea Muzeului ‘Ion Creangă’ în cadrul Programului Operaţional Comun România-Republica Moldova, finanţat de Uniunea Europeană, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate. Ne implicăm în refacerea edificiilor culturale pentru că aşa vom transmite mai departe valorile moştenite de noi de la înaintaşi”, a spus Maricel Popa.

Valoarea proiectului privind restaurarea Muzeului “Vasile Pogor” este de peste 6,5 milioane de lei, din care 6,3 milioane de lei sunt bani nerambursabili, iar 131.556 lei sunt fonduri de la Consiliul Judeţean.

Pentru proiectul de restaurare a Muzeului “Sfântul Ierarh Dosoftei Mitropolitul” se vor cheltui peste 3,6 milioane de lei, din care 3,5 milioane de lei reprezintă contribuţia proprie a administraţiei judeţene ieşene.

“Pentru mine este plăcut să vin să semnez contracte care rezolvă probleme fundamentale ale judeţului. Felicit Iaşul pentru că este pionier în materie de proiecte de infrastructură rutieră. Astăzi semnăm două proiecte importante pentru Iaşi şi nu numai. Sumele pe care le aduce un proiect nu trebuie văzute numai ca valoare, ci şi ca impact asupra dezvoltării. Prin astfel de proiecte, Uniunea Europeană finanţează cultura noastră, finanţează monumentele noastre”, a declarat Vasile Asandei.

În prezent, Casa “Dosoftei” necesită intervenţii la pereţi, atât la interior cât şi la exterior. Piatra aflată în structura acestora se macină şi se deteriorează continuu, motiv pentru care un praf dens se depune pe exponatele de o inestimabilă valoare. În acelaşi imobil simbol al Iaşului este nevoie şi de refacerea completă a instalaţiei termice, clădirea fiind acum deservită de o centrală termică veche, electrică, incompatibilă cu necesităţile unui spaţiu muzeal amplu şi care adăposteşte valori mari de patrimoniu.

De asemenea, se impun dotări şi modernizări în ceea ce priveşte expoziţia permanentă.

Clădirea în care se întâlneau junimiştii, acum Muzeul “Vasile Pogor”, prezintă zone afectate de infiltraţiile de apă atât din subsol, cât şi din tavan. Aici sunt necesare intervenţii la fundaţia clădirii, la pereţi, la acoperiş şi jgheaburile de scurgere a apei. Trebuie refăcute complet instalaţiile electrice şi termice, clădirea nefiind izolată termic.

Muzeul “Vasile Pogor” este sediul central al muzeelor literare ieşene. Clădirea a fost construită de vornicul Vasile Pogor, în anul 1850, pe temeliile vechilor case Coroi şi Cerchez. Aici a fost fondată, după anul 1863, Societatea “Junimea”, precum şi revista “Convorbiri literare”, în anul 1867.

La ambele obiective este necesară dotarea cu sisteme de supraveghere şi asigurare antiefracţie şi antiincendiu în toate încăperile, refacerea iluminatului interior şi sistemului de iluminat exterior. AGERPRES