Firma de salubritate AVE respinge acuzatiile aduse de primarii harghiteni

Reprezentantii firmei AVE Salubritate Harghita resping acuzatiile aduse de mai multi primari din zona Odorhei, potrivit carora tarifele de colectare a gunoiului au fost crescute nejustificat si contractul incheiat a fost incalcat.

Directorul executiv al SC AVE Salubritate Harghita, Toth Laszlo, a declarat ca majorarea tarifelor s-a impus in urma punerii in functiune a depozitului ecologic, care presupune cheltuieli de intretinere semnificative, la care se adauga cheltuielile de transport dar si cele de inchidere a fostului depozit.

Potrivit acestuia, intentia de modificare a taxelor de colectare a gunoiului a fost anuntata primarilor din zona Odorhei inca din luna ianuarie, dupa care au urmat o serie de discutii si negocieri in vederea stabilirii pretului. Toth Laszlo a precizat ca doar in sase comune, si nu in 14 cum s-a anuntat, nu s-a ajuns la nicio intelegere cu primarii care nu sunt de acord cu pretul de 4,5 lei/ persoana/ pe luna cerut de AVE si nu de 6,5 lei, suma vehiculata initial. Astfel, ar fi vorba despre comunele Bradesti, Avramesti, Satu Mare, Ulies, Porumbeni si Secuieni.

Reprezentantul firmei de salubritate a aratat ca in aceste localitati primarii nu doresc sa plateasca un pret mai mare de 3 lei/ persoana/ luna, ceea ce este inacceptabil. Toth Laszlo a subliniat ca nu a fost modificat contractul, ci conditiile contractuale, iar actiunile in instanta inaintate primari nu au avut niciun succes. El a mentionat ca, inca de acum patru luni, a fost transmisa o notificare primarilor, prin care au fost anuntati ca va fi redus nivelul serviciilor. Pentru ca nu s-a ajuns la nicio intelegere reprezentantii firmei de salubritate au luat decizia de a colecta gunoiul din comunele respective o data pe luna.

“Am decis sa reducem cantitatea si calitatea serviciilor la nivelul acoperit de tariful aprobat de autoritati, ceea ce inseamna ca vom colecta gunoiul o data pe luna”, a declarat Toth Laszlo, potrivit caruia, din pacate, nu pot fi prestate servicii nici pentru persoanele juridice, chiar daca acestea sunt de acord cu pretul, intrucat tarifele nu sunt aprobate de consiliile locale. In legatura cu firma de salubritate din judetul Covasna care ar fi dispusa sa colecteze gunoiul din Harghita la un pret de 3,5 lei, Toth a sustinut ca aceasta functioneaza ilegal si de aceea si-ar permite sa perceapa preturi atat de mici. Primarii mai multor comune aflate in zona Odorhei acuza firma AVE ca a marit pretul foarte mult, a modificat unilateral clauzele contractului si, deoarece nu s-a ajuns la o intelegere legata de pret, a refuzat sa mai colecteze gunoiul.