Firma care asigura colectarea gunoiului în municipiul Giurgiu a anunţat rezilierea contractului

Primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că firma care asigura colectarea şi transportul gunoiului din municipiul Giurgiu a anunţat rezilierea contractului şi speră că nu va avea neşansa ca din 15 februarie, când se încheie acest contract, municipiul Giurgiu să fie cuprins de mormane de gunoi.

“La finalul anului trecut Girexim anunţa Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) şi o notifica cu privire la rezilierea contractului de delegare prin concesiune a activităţii de colectare şi transport a deşeurilor din municipiul şi judeţ, contract încheiat în 1 iunie 2016, şi îşi bazează această notificare pe faptul că nu s-a luat în considerare de către ADI majorarea preţului, a tarifului. (…) Operatorul de salubritate cerea o majorare a tarifului cu 70 la sută, de la 6,2 lei la 11 lei încă din 2017. Drept urmare operatorul ne anunţă că nu poate să mai susţină acest serviciu şi ne notifică referitor la faptul că din 14 februarie va sista serviciul de salubrizare în municipiul Giurgiu şi în toate comunele din zona lor de acţiune, vreo 20 de comune”, a declarat primarul municipiului Giurgiu.

El spune că a apărut şi ordonanţa 74 care obligă la o colectare selectivă mult mai amplă, drept urmare operatorii de deşeuri sunt obligaţi să plătească 30 de lei pe tona de gunoi care nu este colectat selectiv.

Primarul spune că în acest moment colectarea gunoiului din municipiu se face, dar “nu cum trebuie, pentru că acest operator e pe sfârşit de contract, e pe notificare” şi în această situaţie autorităţile locale au demarat procedura de reluare a licitaţiei şi, totodată, de negociere directă, în condiţiile legii, cu un operator care să preia şi activitatea de colectare şi transport deşeuri după 15 februarie, pentru “a nu fi puşi în situaţia să ne trezim cu mormane de gunoi în tot oraşul pentru că atunci răspunderea nu va fi a primarului, va fi a tuturor factorilor responsabili şi discuţiile se vor duce foarte mult şi pe politică, că PSD, vedeţi ce se întâmplă”. “Eu am ferma convingere că nu se va întâmpla să blocăm serviciul. Nu cred că voi avea neşansa să apuc momentul acesta să nu se ia gunoiul din oraş”, a încheiat Nicolae Barbu. AGERPRES