Festivalul Internaţional de Literatură de la Iaşi, FILIT, va fi patronat de Reprezentanţa Comisiei Europene în România

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT) va avea loc în 2014 sub patronajul Reprezentanţei Comisiei Europene în România, au anunţat, miercuri, reprezentanţii festivalului.

Scriitorul Dan Lungu, managerul FILIT şi directorul Muzeului Literaturii Române din Iaşi, a declarat, prin intermediul unui comunicat de presă, că pe lângă acordarea prestigiosului său patronaj, Reprezentanţa va participa în mod activ la programul FILIT prin organizarea în cadrul evenimentului a unui seminar dedicat temei subtitrării. Acesta va fi realizat în colaborare cu Universitatea “Al. I. Cuza” din Iaşi şi Europe Direct şi va fi finanţat integral prin intermediul antenei Direcţiei Generale Traduceri la Bucureşti.

FILIT s-a bucurat încă de la prima sa ediţie de sprijinul Băncii Naţionale a României, iar programul a fost conceput în strânsă legătură cu partenerii instituţionali din Bucureşti, Iaşi, precum şi internaţionali. “Asumarea FILIT de către Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti nu doar că ne onorează, dar semnifică în acelaşi timp un certificat de calitate şi o probă a dimensiunii europene a evenimentului. Miza noastră a fost de la bun început să punem Iaşiul cultural pe harta Europei. Iaşiul merită să fie gazda unui festival care să se înscrie în galeria selectă a evenimentelor de top la nivel european şi nu numai”, a declarat Dan Lungu.

Potrivit acestuia, ediţia a II-a a FILIT se va desfăşura anul acesta între 1-5 octombrie, va reuni peste 300 de invitaţi şi va beneficia de susţinerea a numeroase instituţii culturale internaţionale şi naţionale, o serie de parteneriate strategice fiind în curs de definitivare.

La prima sa ediţie, FILIT a reunit la Iaşi în perioada 23-27 octombrie 2013 circa 200 de invitaţi din 17 ţări, propunând pasionaţilor de literatură din Iaşi, dar şi din regiune, peste 100 de evenimente. Publicul total atras încă de la prima ediţie a fost de aproximativ 26.000 de persoane, dintre care 16.000 la lecturile publice, întâlnirile din licee şi universităţi sau “Serile FILIT”, alţi 10.000 de vizitatori fiind raportaţi de către Asociaţia Editorilor din România, care a organizat în cadrul FILIT și pentru prima oară la Iaşi Târgul de Carte “Bookfest”.

La FILIT 2013 au fost acreditaţi 100 de jurnalişti ieşeni, din Bucureşti, dar şi din străinătate. Referinţe despre festival au fost publicate în presa din Franţa (“Le Monde”), Germania (“Deutschlandradio Kultur”, “Frankfurter Allgemeine Zeitung”), Italia, Bulgaria. FILIT este un proiect anual realizat de Consiliul Judeţean Iaşi prin Muzeul Literaturii Române Iaşi. AGERPRES