Festivalul de Datini si Obiceiuri de Iarna la Ucraineni, de la Sighetu Marmatiei, a reunit colindatori din sase judete

datini-ucraineni4.jpgPe 10 ianuarie, la Sighetu-Marmatiei s-a desfasurat editia a XVII-a a Festivalului de Datini si Obiceiuri de Iarna la Ucraineni (”Festival Ucrainskih Koleadok ta Obriadiv”), organizat de Uniunea Ucrainenilor din Romania. Ideea unui festival care sa pastreze bogatia traditiilor culturale ale ucrainenilor din Romania i-a venit cu multi ani in urma profesorului universitar Ion Rebusapca, folclorist, profesor la Facultatea de litere din Bucuresti.

Ca locatie a fost ales Maramuresul Istoric, zona cu o populatie de peste 30.000 de ucraineni si, in anul 1993 a fost organizata prima editie a festivalului. De atunci, in preajma Anului Nou dupa calendarul Julian, strazile municipiului Sighetu-Marmatiei se umple de tineri in frumoasele straie populare care prezinta cantecele, dansurile, traditiile si obiceiurile ucrainenilor, asa cum le-au lasat mostenire parintii si parintii parintilor lor.

Editia din acest an a debutat la ora 10, cu Sfanta Litrughie oficiata la Biserica Ucraineana cu hramul “Inaltarea Sfintei Cruci”, de preotul dr. Nicolae Lauruc, alaturi de un preot din Suceava si unul din Tulcea, urmata de parada grupurilor de colindatori – grupuri si formatii din Suceava, Botosani, Tulcea, Satu Mare, Timis, Poienile de Sub Munte, Repedea, Ruscova, Valea Viseului, Crasna Viseului, Bistra, Rona de Sus, Craciunesti, Lunca la Tisa, Bocicoiu Mare, Remeti si orasul gazda, Sighetu-Marmatiei – care au trecut in mare alai prin centrul municipiului pentru a ajuge la Sala “George Enescu” a Scolii de Muzica si Arta Plastica din localitate.

In fruntea alaiului, alaturi de organizatorii Miroslav Petretchi (presedinte UUR Maramures) si Iaroslava Kolotelo (consilier la Ministerul Culturii si Cultelor, departamentul minoritati), s-a aflat consulul Consulatului General al Ucrainei de la Suceava, Excelentei Sale Vasyl Nerovnyi, Ivan Misko – presedintele Consiliului Raional Hust din Ucraina, primarul Eugenia Godja, senatorul Gheorghe Mihai Barlea si deputatul Stefan Beres. Acestia, ajunsi in fata salii de spectacole, au fost primiti cu paine si sare de elevii Liceului de predare in limba ucraineana “Taras Sevcenko” din municipiu. Dupa discursurile de bun augur si urarile de An Nou rostite in limbile ucraineana si romana, a urmat un spectacol de colinde, traditii si obiceiuri ucrainene.