Etapă finalizată cu succes la microhidrocentrala din apropierea municipiului Roman

roman_microhidro_1.jpgConstrucţia microhidrocentralei pe râul Moldova, în apropierea municipiului Roman, a început pe 28 mai 2012, lucrările fiind executate de SC Construcţii Hidrotehnice SA Iaşi, care va trebui să finalizeze obiectivul în luna mai 2014. În aceste zile, în prezenţa oficialităților a fost blocat brațul creat artificial pentru realizarea microhidrocentralei, apele revenind în albia lor veche, reprezentanţii constructorului considerând că lucrările au fost executate în proporţie de 80 %, iar termenul de punere în funcțiune – vara anului viitor, fiind unul care poate fi respectat.

“Asistăm la finalitatea unei etape şi aducerea Moldovei pe făgaşul normal, pe cursul vechi. S-a închis braţul artificial care s-a creat pentru desfăşurarea lucrărilor. Va mai fi un moment emoţionant atunci când vor fi montate turbinele, după ce vor veni din Franţa. Mi s-a explicat că hidrocentrala va avea senzori de nivel şi, în funcţie de nivelul apei, turbinele vor porni sau se vor închide automat, astfel încât să fie un bun raport între nivelul apei în lac, debitul râului şi producţia de energie electrică”, a afirmat Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman.

“Am avut condiţiile necesare pentru a se face devierea râului Moldova, urmează să facem lucrările pe malul celălalt şi amenajarea coronamentului. A fost o vizită în Franţa în urmă cu două săptămâni, furnizorul va încheia realizarea microhidroagregatelor în luna decembrie, dar vor fi aduse în ţară anul viitor, fiindcă există anumite condiţii de depozitare. Montarea turbinelor este estimată a se realiza în luna martie 2014. Este prima investiţie din ţară cu asemenea echipamente, iar toată lucrarea implică un volum de 6.300 de metri cubi de beton şi 280 de tone de oţel-beton”, a declarat Bogdan Spătariu, director tehnic al firmei Construcţii Hidrotehnice SA Iaşi.

Administraţia locală romaşcană va avea ca obiective pentru anul 2014 de modernizarea punții care leagă Romanul de Cotu-Vameș, modernizarea ștrandului și reamenajarea malului Moldovei de la podul spre Horia până la microhidrocentrală. Energia electrică ce va fi produsă va acoperi necesarul de consum pentru iluminatul public din municipiul Roman și necesarul de consum pentru instituțiile primăriei.

roman_microhidro_2.jpg