Emil Boc: “Autorităţile locale să apeleze, cu încredere, la parteneriatele public-private”

boc_emil_2009.jpgPremierul Emil Boc a lansat un apel, sâmbătă, către autorităţile locale din ţară să apeleze la parteneriatele public-private, ca instrumente puse la dispoziţie de stat, pentru a-şi completa necesarul financiar de dezvoltare.

”Fac un apel la toate autorităţile judeţene şi locale să utilizeze cu eficienţă parteneriatele public-private, un nou instrument pe care România îl pune la dispoziţie pentru autorităţile naţionale şi locale. Este un instrument prin care toată Uniunea Europeană l-a utilizat şi l-a folosit eficient. Deja, primele 20 de proiecte mari la nivel naţional au fost anunţate. Vrem ca şi autorităţile locale şi judeţene să completeze nevoile locale de modernizare prin utilizarea acestui instrument. Niciodată nu vor fi suficienţi bani de la buget pentru autostrăzi, drumuri judeţene, şcoli, hidrocentrale”, a declarat Emil Boc, la Timişoara.

În altă ordine de idei, premierul a subliniat că noul Cod al muncii şi-a făcut vizibile efectele benefice, doar în primele patru zile ale lunii fiind întocmite 77.293 de cărţi de muncă, ceea ce înseamnă tot atâţia oameni care au dobândit locuri de muncă şi care au devenit plătitori de impozite la bugetul de stat, la asigurările de sănătate şi la cel de şomaj. Premierul a participat, sâmbătă, la Timişoara, la semnarea a două contracte pentru proiecte cu finanţare europeană.


”Este o prioritate majoră a Guvernului de a accelera accesarea de astfel de fonduri (…) Avem proiecte efective, care se află în implementare, în valoare de 12,5 miliarde de euro, ceea ce arată o parte bună a lucrurilor. Partea care ar trebui serios îmbunătăţită este aceea a plăţilor efective şi a rambursării de fonduri europene, adică cheltuirea efectivă a banilor. Dacă în lucru sunt proiecte de 12,5 miliarde de euro, în plăţi efective sunt 2,37 miliarde, din care 1,49 miliarde sunt prefinanţări şi 880 de milioane, rambursări efective”, a detaliat premierul. În Timiş sunt în prezent, în implementare, proiecte europene în valoare de 650 de milioane de euro, ceea ce indică un procent crescut de implementare.


La acestea se adaugă faptul că Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, are la dispoziţie pentru alocare în Timiş 100 de milioane de euro pentru drumuri judeţene, de interes local, apă, canalizare sau alte proiecte care nu au fost finanţate din fonduri europene. AGERPRES