Douăsprezece orașe europene, între care și Pitești, candidează la titlul de “Capitală Verde a Europei” 2016

pitesti.jpgDouăsprezece orașe europene, între care și Pitești, și-au prezentat candidatura pentru a deveni “Capitala Verde a Europei” în 2016, distincție acordată pentru o prestație la înălțime în materie de gestiune urbană favorabilă mediului.

“Mă bucură numărul mare de candidaturi la titlul de Capitală Verde a Europei. Acest lucru arată angajamentul asumat de orașele europene de a îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor lor și a mediului”, a subliniat comisarul european pentru mediu, Janez Potocnik.

Cele 12 orașe candidate pentru 2016 sunt Dabrowa Gornicza (Polonia), Essen (Germania), Larissa (Grecia), Ljubljana (Slovenia), Nijmegen (Olanda), Oslo (Norvegia), Reggio Emilia (Italia), Santander și Zaragoza (Spania), Tours (Franța), Umea (Suedia) și Pitești (România).

Anul acesta, pentru prima dată de la crearea acestui premiu, în 2010, au fost autorizate să-și depună candidatura orașele europene cu cel puțin 100.000 de locuitori. Până acum, erau eligibile doar orașele cu peste 200.000 de locuitori. Un grup de experți internaționali va face o evaluare tehnică a fiecărei candidaturi pe baza a 12 indicatori, între care atenuarea schimbărilor climatice și adaptarea la aceste schimbări, transportul local, zonele verzi, calitatea mediului sonor, gestionarea deșeurilor și a apei sau tratarea apelor uzate. Laureatul va fi anunțat în iunie anul viitor, la Copenhaga, oraș care a fost ales Capitala Verde a Europei 2014.

Până în prezent au obținut acest titlu șase orașe: Stockholm (Suedia) a fost primul, în 2010, urmat de Hamburg, în 2011, și Vitoria-Gasteiz (Spania), în 2012. Pentru anul în curs, laureatul este Nantes (Franța), Copenhaga (Danemarca) a primit titlul pentru 2014, iar Bristol (Marea Britanie) – pe cel pentru 2015.

Juriul este compus din reprezentanți ai Comisiei Europene, Parlamentului European, Comitetului Regiunilor, Agenției Europene de Mediu, ICLEI – for ce reunește actorii locali ai dezvoltării durabile -, Biroului Convenției Primarilor și Biroului European de Mediu. AGERPRES