Două şantiere din Deva înregistrează întârzieri şi pot pierde banii europeni alocaţi

marginean_petru1.jpgDouă şantiere din municipiul Deva în care se derulează proiecte de investiţii pe baza unor fonduri europene nerambursabile înregistrează întârzieri mari faţă de graficele stabilite iniţial şi riscă să piardă finanţările, în situaţia în care constructorii nu vor termina lucrările la timp.

Primarul municipiului Deva, Petru Mărginean, a efectuat marţi un control pe şantierele în lucru de pe bulevardul Iuliu Maniu, Piaţa Ardealul şi la un bloc de locuinţe care este izolat termic, constatând că toate proiectele au depăşit termenele stabilite.

“Sunt şantiere care merg bine şi sunt şantiere care merg prost. Vina aparţine proiectantului, constructorului, dar şi angajaţilor de la Primăria Deva pentru că s-au semnat nişte contracte pe baza unor proiecte şi studii de fezabilitate îndoielnice.Vom face în aşa fel încât fiecare să răspundă: că este din Primărie, din partea proiectantului sau a constructorului”, a declarat primarul municipiului Deva.
Potrivit datelor din teren, cea mai mare întârziere este înregistrată la modernizarea şi refacerea Pieţei Ardealul. Aici sunt realizate numai 22 % din totalul lucrărilor, în condiţiile în care contractul trebuie finalizat până pe 26 octombrie. Constructorul a promis însă că va recupera acest decalaj, deşi după organizarea de şantier este în urmă cu 37 de zile.

Întârzieri au fost constatate şi la izolarea termică a unui bloc de pe bulevardul Iuliu Maniu, aici locatarii afirmând că muncitorii nu lucrează mai mult de patru ore pe zi. De altfel, la verificările efectuate de primar pe şantier se aflau doar câţiva oameni. “Dacă merg în ritmul de până acum, sunt două şantiere în care lucrările sunt mai grave şi trebuie să luăm măsuri drastice. Vara puteau să lucreze până seara târziu. Au lucrat la ralanti, iar acum se plâng că vin ploile şi că vine iarna. Nu am ce să le fac. Vom lua măsuri şi sper să nu ajungem la penalizări”, a spus Mărginean.

Primarul a adăugat că îi va convoca joi pe toţi constructorii care derulează proiecte cu finanţare europeană pe raza municipiului Deva pentru a face o analiză a stadiului lucrărilor pe toate şantierele.
În prezent, pe raza municipiului Deva se derulează şase proiecte cu finanţare europeană nerambursabilă obţinută din exerciţiul 2007-2013. Aceste proiecte trebuie finalizate până la sfârşitul anului, altfel se pierde finanţarea nerambursabilă. AGERPRES