Doar 11% din primăriile sibiene oferă posibilitatea de plăţi online, indică o evaluare realizată de USR

Doar 11% din primăriile din judeţul Sibiu oferă posibilitatea cetăţenilor să facă plăţi online, potrivit unei evaluări făcute în ultima jumătate de an de către filiala judeţeană a USR şi făcută publică de către liderul partidului, deputatul de Sibiu Dan Barna.

“Astăzi o să vă prezentăm primul punct pe ordinea de zi, un proiect la care USR Sibiu lucrează de peste şase luni, un proiect prin care (…) ne asigurăm că avem o transparenţă administraţiei publice din judeţul Sibiu. (…) Din acest moment este public pe site-ul sibiu.usr.ro, la Secţiunea Proiecte, acest proiect privind Transparenţa veniturilor salariale în judeţul Sibiu, prin care, oricare cetăţean din judeţul Sibiu poate să vadă toate primăriile judeţului, cu informaţiile care sunt disponibile, cu informaţiile care nu sunt încă disponibile şi ar trebui să fie şi vedem astfel, avem un instrument, un barometru al nivelului de respectare al legislaţiei, transparenţei, de către autorităţile publice şi de către primăriile din judeţul nostru. (…) Aproape toate primăriile au site, însă foarte puţine oferă şi link către contul de social media al primăriei. Aproximativ 18 % oferă opţiune de înscriere la newsletter, doar 6 % oferă transmisie/înregistrare video a şedinţelor de Consiliu Local, 77 % au publicate HCL pe site şi doar 15 % au publicate pe site proiectele de HCL. La doar 11 % dintre primării se pot face plăţi online”, declarat Dan Barna.

Potrivit evaluării USR, 40% din primăriile sibiene au publicate pe site-urile lor declaraţiile de avere şi 34% din ele declaraţiile de interese. În aceeaşi evaluare se mai arată că 45% din primăriile din judeţul Sibiu au afişat pe site programul de funcţionare şi audienţe.

“În baza legii 153/2017, art. 33 privind transparenţa veniturilor salariale, toate primăriile din ţară sunt obligate să publice liste cu toate funcţiile care au finanţare asigurată din fonduri publice, şi salariile aferente acestora, în locurile prevăzute de lege, la sediul propriu şi pe pagina proprie de internet. Biroul Parlamentar Deputat Dan Barna şi USR Sibiu au trimis solicitări primăriilor din judeţul Sibiu pentru a colecta şi centraliza date privind veniturile salariale şi, mai ales, pentru a semnala că veniturile nu sunt publicate pe site. 38 din cele 64 de primării nu aveau veniturile publicate, la solicitare au răspuns 35 de primării, iar Primăriile Pormubacu de Jos, Roşia şi Şeica Mică nu au răspuns până acum la e-mail. Unele primării au trimis răspuns doar după ce au primit a doua oară solicitarea sau după ce au fost contactaţi telefonic”, a mai spus Dan Barna. AGERPRES