Deputaţii au aprobat proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii funcţionarilor publici


Curtea Constituţională a României a admis pe 23 ianuarie 2018 sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la legea care menţine abrogarea suspendării funcţionarilor publici trimişi în judecată.
“Am avut o obiecţie de neconstituţionalitate a Legii 188/1999 privind statutul funcţionarilor publici, obiecţie ridicată de preşedinte, pe care am admis-o şi am stabilit că – abrogarea textelor care vizau posibilitatea suspendării de drept a contractelor de muncă a funcţionarilor publici care au fost trimiţi în judecată – a fost abrogată ilegal”, a anunţat preşedintele CCR, Valer Dorneanu, la momentul luării deciziei.
La data de 14 noiembrie 2017, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de modificare a Legii 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, menţinând abrogarea prevederii potrivit căreia funcţionarii publici sunt suspendaţi din funcţie în cazul în care sunt trimişi în judecată pentru infracţiuni, inclusiv de corupţie şi de serviciu. Camera Deputaţilor a respins, astfel, la acel moment, obiecţiile preşedintelui Klaus Iohannis, conţinute în cererea de reexaminare asupra acestui proiect, adoptat iniţial de Parlament în iunie 2016.
În urma reexaminării, în şedinţa din 23 aprilie 2018, Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat Legea cu amendamente, eliminând textele declarate neconstituţionale, pentru punerea în acord a textului Legii cu Decizia nr.32/2018, Camera Deputaţilor fiind decizională în acest sens. AGERPRES