Daniel Florea propune ca în proiectul Codului administrativ să fie clarificată situaţia sectoarelor Capitalei

Primarul Sectorului 5, Daniel Florea, a propus ca în cadrul Codului administrativ să fie lămurită şi situaţia sectoarelor Capitalei, apreciind că acestea au un “statut juridic neclar”.

“De exemplu, la atribuţiile consiliilor locale şi autorizaţiile pe care trebuie să le ia de la Consiliul general – aici cred că putem interveni. Cred că putem interveni şi la clarificarea situaţiei sectoarelor. Sectoarele sunt subunităţi administrativ-teritoriale – sunt singurele care există în ţara asta – şi au statut juridic neclar. Cred că ar trebui să ne aplecăm cu prioritate asupra acestor lucruri, pentru că un primar de sector, cum e Robert Negoiţă, este preşedintele Asociaţiei Municipiilor, dar multe dintre atribuţiile sectoarelor sunt ciuntite faţă de atribuţiile municipiilor. Şi cred că, în condiţiile în care este absolut legal şi constituţional, să cerem aprobări de la Consiliul general, cred că trebuie totuşi să ne aplecăm cu atenţie asupra domeniilor în care trebuie să facem acest lucru”, a spus Florea, în cadrul Comisiei parlamentare speciale pentru elaborarea Codului administrativ.

Florea a adăugat că în acest moment nu există divergenţe între primarii Capitalei, având în vedere că toţi sunt de aceeaşi culoare politică, dar că, în caz contrar, “lucrurile ar putea degenera”. “Avem noroc în acest moment, pentru că suntem toţi de aceeaşi culoare politică şi ne înţelegem foarte bine, şi acesta e un lucru bun. Dar dacă sectoarele Municipiului Bucureşti, care au între ele diverse probleme de natură teritorial-administrativă, sau sectoarele şi Primăria Generală nu s-ar înţelege sau ar avea divergenţe de natură politică, atunci lucrurile ar putea degenera. Şi cred că acesta este principalul motiv pentru care au existat blocaje în activitatea administraţiei din Bucureşti”, a adăugat el.

Primarul general, Gabriela Firea, a precizat însă că împărţirea Capitalei în sectoare e prevăzută în Constituţie, care nu poate fi modificată prin intermediul Codului administrativ. “Constituţia României e cât se poate de clară. Capitala României e municipiul Bucureşti, constituit administrativ – aşa cum se întâmplă, doar că sub o altă denumire, şi la Paris, şi la Londra, şi în alte metropole – din sectoare. Puteau să se cheme arondismente sau cartiere. Aceasta este Constituţia României, care cred că nu suportă modificarea prin intermediul Codului administrativ. Avem un singur oraş, o singură capitală, un singur patrimoniu. Nu contează – aşa cum ştim, noi suntem trecători – cine este azi primar general sau cine sunt primari de sectoare. Datoria este în primul rând respectarea Constituţiei şi legilor ţării. Persoanele sunt vremelnice”, a spus Firea.

Firea a mai opinat că serviciul de salubritate, delegat în prezent sectoarelor, era mai bine să fie gestionat de PMB din punct de vedere al unităţii acţiunii. “De-a lungul timpului, în funcţie de relaţia dintre primarul general şi primarii de sectoare, precum şi dintre primarul general şi guvernele care s-au succedat, o parte din atribuţiile CGMB au fost delegate către primăriile de sector. Spre exemplu, serviciul de salubritate era în gestiunea Primăriei Capitalei şi cred că din punct de vedere al acţiunii şi unităţii acţiunii într-un servicu de salubritate era mai normal, dar, aşa cum ştim foarte bine, pe timpul unui alt primar general, devenit ulterior preşedinte, şi al unui alt guvern, aceste atribuţii au fost delegate către consiliile locale. Consider că în acest moment atât CGMB, cât şi consiliile locale au suficiente atribuţii să le ducă la bun sfârşit, pe litera şi textul legii, şi orice modificări solicitate trebuie să ţină cont de Constituţia României”, a menţionat Gabriela Firea. AGERPRES