Consulul onorific al Bulgariei, într-un prim contact cu autorităţile judeţului Hunedoara

Judeţul Hunedoara doreşte să dezvolte relaţiile de colaborare instituţională cu administraţiile locale din Bulgaria, dar şi pe cele din domeniul economic, în special pe linia turismului, în acest sens existând o deschidere de ambele părţi, a declarat miercuri preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ, în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o cu consulul onorific al Bulgariei la Timişoara, Gheorghe Nacov.

“Dorim instituirea unor relaţii de colaborare între primăriile din judeţul Hunedoara şi cele din Bulgaria. Ne propunem să încheiem un acord de înfrăţire cu o regiune din Bulgaria, chiar din acest an. Din punct de vedere economic, va fi un lucru excelent să putem încheia mai multe parteneriate, în primul rând în domeniul turismului, unde ambele ţări deţin un potenţial deosebit”, a afirmat preşedintele CJ Hunedoara.

La rândul său, consulul onorific al Bulgariei la Timişoara a subliniat importanţa relaţiilor de înfrăţire între localităţi şi a dat ca exemplu situaţia de la Dunăre unde administraţiile locale din cele două ţări au accesat fonduri europene nerambursabile pentru dezvoltarea unor proiecte de investiţii comune.

“Judeţul Hunedoara reprezintă un reper istoric pentru România, dar are foarte multe de oferit şi din punct de vedere economic. Există firme interesate în dezvoltarea unor relaţii bilateral”, a spus consulul onorific Gheorghe Nacov.

El a menţionat că România reprezintă principalul partener de export pentru Bulgaria, după Rusia, iar Regiunea Vest, din care face parte şi judeţul Hunedoara, este considerată ca fiind foarte bine dezvoltată, după Bucureşti. În acest context, Gheorghe Nacov a arătat că volumul schimburilor comerciale dintre România şi Bulgaria a crescut de la trei miliarde de euro, în anul 2011, la circa opt miliarde de euro, în prima parte a acestui an, balanţa comercială fiind una echilibrată.

Consulul onorific al Bulgariei la Timişoara s-a aflat la prima vizită în judeţul Hunedoara, iar în cursul zilei a avut o întrevedere şi cu prefectul judeţului, Sorin Vasilescu. AGERPRES