Construcţia pistei de 2.100 de metri a aeroportului Cluj va fi încheiată în primăvară

uioreanu_horea3.jpgNoua pistă de 3.500 de metri a Aeroportului internaţional Cluj-Napoca ar urma să fie finalizată în primăvară, pe porţiunea de 2.100 de metri, a anunţat, joi, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Horea Uioreanu.

El a declarat, într-o conferinţă de presă organizată pe şantierul pistei, că ritmul de lucru este bun, însă lucrările vor fi oprite dacă vremea se va înrăutăţi.

”Ritmul este undeva la 1 metru la 4 minute şi finalitatea, după cum discutam cu constructorii, este în primăvara anului viitor, pentru că, din păcate, peste câteva zile – sperăm cât mai târziu – timpul nu va mai permite turnarea plăcii de beton. Suntem la 53% din suma pe care noi o dăm, practic peste 100 de milioane din cei 200 de milioane pe care CJ îi va plăti pentru această lucrare”, a menţionat Horea Uioreanu. El a mai spus că pentru restul pistei, lucrările ar urma să înceapă în primăvară.

”Există banii pentru studii anul acesta, iar de anul viitor, din primăvară, vor începe lucrările, sper să fie cuprinse în bugetul naţional. Ne vom strădui să presăm ca sumele să fie incluse, pentru că altfel noi vom termina partea de 2.100 de metri, iar pentru cea de 1.400 de metri vom aştepta până când dânşii vor devia Someşul”, a explicat Uioreanu.

Reprezentantul constructorului pistei, Ştefan Dimitriu, a spus că în ritmul actual, dacă utilajele al lucra continuu, porţiunea de 2.100 de metri a pistei ar fi terminată în 1.000 de ore.
”Toată pista este împărţită în fâşii de 7,5 metri, de 5 metri, fâşii de acostament de 7,5 metri, cu o grosime de 25 cm. Fâşia centrală, de 45 m, însumând 3 fâşii de 5 şi 4 fâşii de 7,5 se toarnă la o grosime de 41 cm. S-au turnat până la ora asta 2.200 de metri cubi, total cantitate de beton pe total pistă este 53.000 metri cubi. Noi preconizăm, la viteza de înaintare a sculei, ca pentru fâşiile de 7,5 metri să mergem cu un ritm de 1 metru liniar pe minut, la fâşiile de 5 metri să mergem cu 2,7 metri liniari pe minut, iar la fâşiile de 7,5 cu grosime de 25 cm să mergem cu o viteză de 1,5 metri liniari pe minut. În total, minutele pe care le-am socotit noi, dacă această sculă lucrează continuu, ar fi 1.053 de ore”, a menţionat Ştefan Dimitriu.
AGERPRES