Constantin Simirad a cerut Guvernului bani pentru Aeroportul din Iaşi

simirad_constantin_.jpgPreşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Constantin Simirad, a ridicat, miercuri, în faţa premierului şi a altor miniştri, problema lipsei de fonduri pentru extinderea şi modernizarea Aeroportului Iaşi, însă, el şi ceilalţi lideri ai autorităţilor locale au constatat că ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, lipsea de la întrevedere.

La începutul reuniunii, premierul Emil Boc i-a invitat pe aleşii locali să prezinte Guvernului doleanţele lor. “Degeaba le spun, n-avem ministru de Finanţe”, a spus Simirad. “Dacă circulă bine avioanele şi nu sunt probleme pe aeroport, cum au fost la Timişoara, ajunge şi el la timp”, l-a scuzat Boc pe Vlădescu.

Premierul a insistat, totuşi, ca aleşii locali s-şi spună doleanţele în faţa Executivului. “Fraţilor, profitaţi de prezenţa miniştrilor şi spuneţi-vă doleanţele”, a spus şeful Guvernului, care a adăugat că toate cerinţele vor fi monitorizate şi transmise spre analiză şi rezolvare în Executiv. În cadrul discuţiilor, Simirad a solicitat Guvernului să aloce autorităţilor locale ieşene 40 de milioane de euro, reprezentând 20% din suma totală de care este nevoie pentru lucrările la aeroport.

El a menţionat că este necesar ca şi Parlamentul să voteze o lege pentru transferul unui teren între Academia de Ştiinţe Agricole şi Agenţia Domeniilor Statului, pentru extinderea aeroportului. “Problema aeroportului este cea mai stringentă. (…) Odată obţinut terenul, se pune problema finanţării. Nu ne facem speranţe că Guvernul va aloca sume atât cât sunt necesare. Noi am dori un sprijin măcar de 20% din partea Guvernului. (…) Cele 20% ar însemna cam 40 de milioane de euro. Dacă aţi putea să ne oferiţi cam 10 milioane pe an ar fi extraordinar”, i-a spus Simirad lui Boc.

Guvernul va acorda, în perioada următoare, un sprijin financiar pentru modernizarea Aeroportului din Iaşi, a afirmat, miercuri, premierul Emil Boc, fără a preciza suma care va fi alocată în acest sens. Banii vor fi alocaţi pentru modernizarea pistei şi a terminalelor, precum şi pentru realizarea altor obiective din cadrul aeroportului, a precizat Emil Boc. “Aeroportul din Iaşi devine şi un obiectiv al Guvernului, nu doar al autorităţilor locale. Am acordat tot sprijinul necesar pentru înaintarea proiectului de lege la Parlament şi care astăzi (miercuri -n.r.) a fost aprobat. Am acordat sprijin pentru transferurile de terenuri, ca obiectivul să fie atins colaborarea cu Ministerul Apărării Naţionale va continua, pentru a asigura resursele de infrastructură necesare unui asemenea aeroport”, a adăugat Emil Boc.

Consiliul Judeţean Iaşi a lansat, în urmă cu cinci ani, un proiect de modernizare a Aeroportului Internaţional Iaşi, investiţie estimată să ajungă la 200 de milioane de euro. Studiul de fezabilitate a fost întocmit, dar proiectul a intrat în impas din cauza revendicărilor de terenuri în zona unde ar fi urmat să fie extins aeroportul. AGERPRES