Constanta: Diferend intre conducerea CJ si primaria Harsova

Diferendul dintre primarul orasului Hirsova si conducerea Consiliului Judetean Constanta a fost readus in atentie in timpul sedintei Comisiei consultative judetene. Primarul Ionel Chirita continua sa sustina ca bugetul orasului pe care il conduce a fost vitregit de o parte din sumele de echilibru redistribuite, conform legii, de catre administratia judeteana.
Actul normativ referitor la sumele de echilibrare ale bugetelor locale prevede faptul ca 25 de procente din cotele defalcate de la bugetul de stat si din cota de 23%, cit se intoarce de la centru din veniturile judetului, revin CJ, iar restul de 75% merge catre comune, orase si municipii. Din aceste 75 de procente, 85 sunt alocate unitatilor administrativ teritoriale din judet, pe formule strict matematice, iar 15%, pe baza mai multor criterii: populatie, suprafata, capacitate financiara si credite externe. Divergenta dintre primarul Chirita si CJ o reprezinta aceste 15 procente. “Celelate 15% din 75% care trebuie sa mearga catre comune, orase si municipii au mers catre bugetul propriu al CJC, impotriva legii”, continua sa sustina primarul Hirsovei.

“Pentru celelalte 15 procente, conform legii trebuia discutate niste criterii de alocare punctuale, care urma sa rezolve echilibrele pe orizontala si pe verticala. Diferenta de 15% se distribuie localitatilor pe baza unor criterii, iar prioritare sunt creditele externe”, a subliniat directorul Directiei Judetene de Trezorerie Constanta, Pena Antonevici.

Presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu i-a amintit primarului liberal al Hirsovei ca fostul sef al administratiei judetene a angajat credite externe cu care a indatorat bugetul judetului pina in anul 2015. “S-au creat angajamente de plata inainte de a ajunge eu presedinte al CJ. Stiti ca daca incalcam prevederile ISPA suntem in pericol de a nu putea semna in luna aprilie Memorandumul pentru Integrare?”, i-a replicat presedintele CJ, Nicusor Constantinescu, primarului Chirita.