Consiliul Judeţean Ialomiţa va împrumuta 30 milioane lei pentru realizarea unor investiţii în infrastructura rutieră şi sănătate

Consilierii judeţeni au aprobat, miercuri, un proiect de hotărâre privind aprobarea contractării unei finanţări rambursabile interne în sumă de 30 milioane lei, sumă care, susţin reprezentanţii Consiliului Judeţean, va asigura realizarea a cel puţin şapte obiective de interes judeţean din domeniul infrastructurii rutiere şi sănătate.

“Ne dorim o continuitate în acest tip de finanţare şi estimăm că rambursările pe viitorul credit se vor face peste aproximativ trei ani, perioada de graţie fiind de doi ani, iar un an ar fi perioada pe care o estimăm pentru încheierea formalităţilor pentru acest credit. Considerăm că este necesar să finanţăm suplimentar lucrările de infrastructură din judeţ, deoarece acest tip de lucrări reprezintă un motor de dezvoltare economică şi singura modalitate de a mări veniturile judeţului”, a declarat vicepreşedintele CJ Ioan Martin.

Acesta este al patrulea credit accesat de Consiliul Judeţean Ialomiţa. Primul a fost în anul 2005, în valoare de 4 milioane lei, al doilea în 2008, de 10 milioane de lei, iar în 2010 a fost pornită procedura de accesare a unui credit de 25 milioane lei, prima tragere fiind în ianuarie 2012.

“Contextul în care discutăm acest proiect de hotărâre este foarte special. Pe de o parte ştim că fără investiţii nu există dezvoltare, nu există nici încredere, nu există nici speranţă, nici locuri de muncă. Pe de altă parte, suntem nevoiţi să ţinem seamă de nişte constrângeri pe care statul nostru le are faţă de diverse organisme financiare internaţionale (…). Decizia aceasta, pe care am discutat-o de multă vreme, este una care se întemeiază pe două paliere de oportunitate. Primul este legat de austeritatea bugetară pentru anul acesta, care înseamnă foarte mult pentru continuarea lucrărilor începute. Pentru patru dintre obiective, care au termen de finalizare decembrie 2013, resursele financiare sunt predictibile la acest moment şi sunt aproape cert inexistente. În al doilea rând, ştiţi ce s-a întâmplat cu PNDI, program în care am intrat cu două drumuri. (…) Vom discuta bugetul peste aproape trei săptămâni. Veţi vedea atunci cât de mare este austeritatea. Dacă în 2009 statul sprijinea instrastructura rutieră cu sume mari, în Ialomiţa ajungând şi 20 de milioane de lei, în 2012 acest sprijin nu a fost decât de 4,5 milioane de lei, iar în acest an va fi şi mai puţin”, a adăugat Silvian Ciupercă, preşedintele CJ Ialomiţa.

Printre lucrările propuse a fi realizate cu fonduri din acest credit se află modernizarea DJ 201 Mărculeşti – Sudiţi – Săveni, DJ 201 Bueşti – Albeşti, modernizarea DJ 213 – DN2A -Luciu, DJ 313 Horia -Axintele şi modernizarea DJ 306A, Ciochina – Crunţi. De asemenea, se are în vedere consolidarea podului peste râul Prahova, la Dridu, dar şi realizarea etapei a II-a a consolidării Spitalului Judeţean de Urgenţă din Slobozia.
Proiectul de hotărâre a fost aprobat în unanimitate de consilierii judeţeni.AGERPRES