Consiliul Județean Caraş-Severin pregăteşte un proiect pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare în judeţ

Două noi contracte de lucrări, derulate în cadrul proiectului “Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Caraş-Severin”, a căror valoare însumată se ridică la aproximativ 40 de milioane de lei, au fost semnate recent de Consiliul Judeţean Caraş-Severin.

Cu prilejul prezentării stadiului de derulare a acestui proiect, preşedintele CJ Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, a anunţat că instituţia a pregătit un nou proiect, pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare din judeţ, pe care îl va depune zilele următoare, cu o valoare de 139 de milioane de euro.

CJ Caraş-Severin este singura entitate administrativ-teritorială care putea angaja un asemenea proiect, având în vedere că niciun oraş din judeţ nu are circa 300 mii locuitori, aşa cum prevede legislaţia europeană, a explicat preşedintele CJ Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde.

“Proiectul de gestionare integrată a deşeurilor în Caraş-Severin are o valoare de 53 milioane euro, iar beneficiare sunt comunităţile locale din Caraş-Severin, nu Consiliul Judeţean. Consiliul Judeţean s-a angajat să obţină finanţarea pentru acest proiect, deoarece, în legislaţia europeană este foarte clar prevăzut că doar o entitate de circa 300 mii de locuitori poate accesa aceste fonduri. Este o finanţare importantă, care nu putea să vină din alte părţi, din bani bugetari, ai Guvernului României”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde.

Cele două contracte semnate sunt cel privind proiectul “Închiderea depozitelor neconforme de deşeuri din mediul urban” şi cel privind “Construirea a trei staţii de transfer cu descărcare directă şi compactare mobilă în localităţile Bozovici, Pojejena şi Oţelu Roşu”, după ce luna trecută a fost semnat un alt contract, de 73,6 milioane lei, ce prevede construcţia unui “Centru de management Integrat al deşeurilor”, care include depozitul judeţean de deşeuri de la Lupac, instalaţia de tratate mecano-biologică a deşeurilor şi instalaţia de sortare pentru deşeuri.

Derulat pe o perioadă de 44 de luni, până la 31 octombrie 2015, proiectul ‘Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Caraş-Severin’ urmăreşte implementarea unui sistem integrat de gestionare a deşeurilor, care să aibă ca efect reducerea cantităţii de deşeuri depozitate, condiţie impusă de legislaţia europeană.

În cadrul proiectului vor fi executate şi lucrările de închidere a depozitelor neconforme de deşeuri din judeţul Caraş-Severin. Sunt prevăzute construirea drumurilor de acces pentru depozitul central şi staţiile de transfer şi achiziţionarea de echipament pentru colectarea selectivă a deşeurilor. Proiectul “Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Caraş-Severin” este implementat de către Consiliul Judeţean, cu finanţare prin Programul Operaţional Sectorial “Mediu” (POS Mediu) – Axa Prioritară 2 şi are o valoare totală de peste 186 milioane lei, fără TVA.

Potrivit lui Frunzăverde, Consiliul Judeţean Caraş-Severin va mai accesa, însă, alte 139 milioane euro pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare din judeţ, atât în cele opt oraşe, cât şi în alte zece localităţi rurale, finanţarea fiind posibilă pe noul Program Operaţional Sectorial de Mediu. “Este un proiect pe care l-am realizat şi pe care îl vom depune zilele viitoare, la Ministerul Mediului”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin. AGERPRES