Consiliul Judeţean Bihor pregăteşte depunerea proiectului unui parc ştiinţific spre finanţare europeană

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang şi rectorul Universităţii Oradea, Constantin Bungău, au prezentat pe 14 decembrie proiectul ‘Parcului ştiinţific şi tehnologic Bihor’, ce urmează să fie depus spre finanţare la ADR Nord-Vest, după ce va fi aprobat în următoarea şedinţă a deliberativului judeţean.

“Este un proiect important pentru noi, pentru Oradea, pentru Bihor, în ultimă instanţă pentru România. Parcul se înfiinţează în scopul utilizării activităţii de cercetare şi aplicării tehnologiilor avansate în economie şi în scopul creşterii participării instituţiilor de învăţământ superior acreditate şi a unităţilor de cercetare-dezvoltare în procesul de dezvoltare economico-socială prin ştiinţă şi tehnologie. Chiar zilele acestea, Universitatea din Oradea a apărut într-un clasament al cercetării din universităţile româneşti pe locul şapte. Îl felicit pe domnul rector, pentru că în universitate se realizează activitate de cercetare, acest parc urmând să pună în valoare o parte din cercetarea din universitate, în beneficiul unităţilor economice din judeţul Bihor, în primul rând”, a declarat, în conferinţă de presă, vicepreşedintele Ioan Mang. Consiliul Judeţean va asigura construcţia infrastructurii, terenul necesar şi jumătate din valoarea proiectului.

Parcul ştiinţific şi tehnologic va cuprinde o clădire de birouri, 42 de laboratoare şi spaţii pentru organizarea de evenimente, în care se vor desfăşura activităţi de cercetare şi transfer tehnologic al rezultatelor, cu scopul de a le valorifica în activităţi economice.

Construcţia ar urma să aibă o suprafaţă desfăşurată de circa 6.000 mp şi va fi construită în Oradea, str. Ceyrat, nr. 4, în spatele Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane.

Rectorul Bungău a menţionat la rândul său paleta diversă a specializărilor de inovare din universitate şi faptul că aici se află mulţi cercetători care lucrează în domenii foarte solicitate în prezent la nivel european. Serviciile de transfer tehnologic ale universităţii către agenţii economici vor viza câteva domenii de specializare inteligentă. “În proiect sunt incluse domeniile: eco-nanotehnologiile şi materialele avansate; tehnologiile informaţionale şi de comunicaţii; spaţiu şi securitate; sănătate; bioeconomie; energie, mediu, schimbări climatice. Noi putem să acoperim toate aceste domenii şi are activitate şi de transfer tehnologic şi de inovare în aceste domenii. Va rezulta o entitate care va genera servicii cu valoare adăugată foarte mare pentru judeţul Bihor. Şi sper ca pe viitor, indiferent de cine va guverna judeţul, dacă va funcţiona foarte bine acest parc, să mai înfiinţăm tot la cinci ani un astfel de parc, unde se va produce doar inovare”, a spus Constantin Bungău.

Proiectul de investiţie va intra pe ordinea de zi de marţi, 18 decembrie, a Consiliului Judeţean, întrucât va trebui depusă documentaţia către ADR Nord-Vest, în scopul finanţării. Proiectul a trecut de prima fază, în care a fost declarat eligibil. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ şapte milioane de euro, din care jumătate va fi suportată din bugetul CJ Bihor, restul finanţării fiind asigurate din Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 1.AGERPRES