Consiliul Judeţean Bihor este între primele cinci din ţară cu competenţe în autorizarea şi clasificarea în turism

Consiliul Judeţean Bihor va fi printre primele cinci instituţii de aceste gen din ţară care va efectua procedurile de autorizare şi clasificare în turism, a declarat vicepreşedintele Ioan Mang.

În acest moment se lucrează la crearea structurii la nivel judeţean şi instruirea persoanelor care se vor ocupa de acest lucru. Este un program pilot din care face parte şi judeţul Bihor, de a descentraliza o parte din activităţile Ministerului de Turism. Este vorba despre autorizările şi clasificările locaţiilor turistice, hoteluri, pensiuni, moteluri. A fost semnat un protocol şi probabil că într-o lună se va demara acest program“, a declarat Ioan Mang.

Într-o primă etapă, au fost desemnaţi doi angajaţi ai CJ Bihor care se vor ocupa de acest domeniu, urmând ca aceştia să fie instruiţi de către personalul specializat din Bucureşti.

Potrivit vicepreşedintelui CJ, angajaţii judeţului vor lucra, la început, împreună cu echipele de la minister, care efectuau această activitate până acum.

Procesul de descentralizare în turism este parte a “Strategiei Generale privind Descentralizarea”, document care prevede delegarea unor competenţe de la autorităţile centrale la cele locale în şapte domenii: agricultură, educaţie, sănătate, cultură, tineret şi sport, mediu, respectiv turism.

“Vor fi mai multe domenii care se vor descentraliza. Eu spun că va fi mai productiv şi mai bine. De exemplu, de la Ministerul Tineretului şi Sportului şi de la Ministerul Educaţiei vor trece în subordinea autorităţilor judeţene palatele copiilor şi grupurile sportive şcolare” a menţionat vicepreşedintele CJ.

La aprobarea “Strategiei Generale privind Descentralizarea”, Guvernul a punctat faptul că în domeniul turismului aceasta ar viza acţiuni precum: oportunitatea transferului competenţelor de la autorităţile centrale la cele locale cu privire la emiterea brevetului de turism şi testarea ghizilor, clasificarea structurilor de primire turistică, autorizarea plajelor turistice, avizarea documentaţiilor tehnice privind construcţiile din domeniul turismului. AGERPRES