Consiliul Judeţean Arad a semnat contractul pentru lucrări de reparaţii la fostul sediu al Prefecturii, clădire istorică

Preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, a semnat pe 21 noiembrie contractul de execuţie a lucrărilor de modernizare a clădirii care a fost odinioară sediul Prefecturii Aradului şi în care se află sala în care s-au desfăşurat, în zilele de 13 şi 14 noiembrie 1918, negocierile dintre delegaţia Guvernului Maghiar, condusă de Oskar Jaszi, ministrul maghiar al minorităţilor şi reprezentanţii Consiliului Naţional Român.

“Este o realizare de suflet pentru Arad. La mijlocul anului trecut, am solicitat Guvernului României să aloce bani pentru renovarea acestui palat, care a avut o contribuţie istorică pentru formarea României Mari. Nu am primit niciun răspuns, în schimb, în loc să ni se dea bani, ni s-au luat 45 de milioane de euro din bugetul judeţului. Am considerat, totuşi, că, în Anul Centenar, este datoria noastră să renovăm această clădire istorică, de mare importanţă. Am alocat bani din bugetul Consiliului Judeţean, pentru reparaţiile capitale. Iar Sala “Iuliu Maniu”, care reprezintă una dintre cele mai importante repere ale istoriei românilor, va fi renovată de noi cu finanţare din fonduri europene”, a afirmat Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

Potrivit acestuia, valoarea lucrării se ridică la 3.657.197 lei, plus TVA, iar durata execuţiei este de maximum 18 luni, de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor. “Cu această ocazie, va fi renovat şi fostul sediu al PNŢCD Arad şi, de asemenea, subsolul clădirii, care a adăpostit până în urmă cu câţiva ani, o unitate de alimentaţie publică, spaţii pe care Consiliul Judeţean Arad intenţionează să le folosească în acelaşi scop ca şi Sala “Iuliu Maniu”, pentru activităţi sociale, culturale, creând astfel o nouă zonă de evenimente publice în Arad, una cu o profundă încărcătură istorică”, a precizat şeful administraţiei judeţene arădene.

Clădirea a fost ridicată între anii 1870-1871. Arhitectura clădirii a fost realizată în stil neoclasicist, arhitectul copiind fidel clădirea Comitatului aflată în imediata apropiere, păstrând poarta cu boltă, faţada cu coloanele clasice, timpanonul şi balconul. La etaj se remarcă o mare sală festivă, ornamentată cu elemente stucco. AGERPRES