Consilierii suceveni au votat vânzarea terenului pe care se construieşte noua centrală termică

Aleşii municipali din Suceava au votat în şedinţa deliberativului de joi vânzarea către Adrem Invest Bucureşti, cu 315.000 euro, a unei suprafeţe de teren de 5,73 hectare pentru construcţia noii centrale termice a oraşului. Vânzarea s-a impus după ce banca finanţatoare a cerut pentru acordarea creditului ca societatea să fie proprietar şi pe teren.

Hotărârea s-a votat cu 17 voturi pentru, dintre cei 20 consilieri prezenţi, în condiţiile în care primarul Ion Lungu a explicat că altă soluţie pentru asigurarea termoficării municipiului nu există în prezent.

Consilierii au adoptat şi un amendament la hotărâre potrivit căruia, dacă în data de 9 octombrie centrala nu va furniza agent termic, garanţia de 479.000 de euro solicitată se dublează, ajungând aproape 900.000 de euro.

Consiliul Local a fost convocat de primar în şedinţă extraordinară, pentru a aproba vânzarea unei suprafeţe de teren de 5 hectare către societatea Adrem Invest Bucureşti, care a concesionat suprafaţa respectivă pentru a construi noua centrală termică, investiţie de peste 80 de milioane de euro. Potrivit lui Lungu, Banca Raiffeisen, ce finanţează investiţia, a cerut firmei Adrem Invest, pentru acordarea creditului de 62 de milioane de euro, ca terenul pe care se construieşte centrala să fie în proprietatea societăţii.

Terenul a fost evaluat la 315.467 euro (1,07 milioane de lei), ceea ce reprezintă o valoare mai mare decât preţul pe care îl încasa municipalitatea pentru concesiunea pe 30 de ani.

Lungu speră că noua centrală termică va fi pusă în funcţiune în toamna acestui an, menţionând că Adrem Invest a achitat deja 20 de milioane de euro, reprezentând avansul pentru echipamentele ce vor fi montate. Adrem Invest a început în luna martie lucrările de construcţie la centrala de cogenerare pe bază de biomasă de la Suceava şi a anunţat că aceasta va fi complet funcţională şi operaţională pentru a asigura agent termic începând cu iarna 2013 – 2014. Lucrările de construcţie a centralei vor fi realizate de General Construct Suceava, în timp ce furnizorul de echipamente este firma austriacă URBAS.

Adrem Invest Bucureşti a câştigat în primăvara anului 2011 licitaţia organizată de Primăria Suceava pentru construirea unei centrale termice în oraş şi înfiinţarea unei noi societăţi de termoficare. Combustibilul pe care va funcţiona centrala va fi gazul metan în timpul iernii şi biomasa pe perioada de vară.
Noua centrală termică de cogenerare ar fi trebuit inaugurată în mai 2013, dar termenul a fost prelungit cu şase luni. Centrala va furniza 270.000 de gigacalorii anual, iar preţul de livrare stabilit conform contractului va fi de 116 lei pentru o gigacalorie, fără TVA. La acest preţ, consumatorul va mai achita 90 de lei pe gigacalorie pentru transportul agentului termic.

Societatea de termoficare Termica SA aparţinând Consiliului Local ar putea intra în conservare în acest an odată cu funcţionarea noii centrale termice a oraşului, iar o parte din angajaţi vor fi disponibizaţi. Administraţia locală analizează procedura de transfer a activităţii de producere a energiei termice de la SC Termica SA la noua centrală de cogenerare construită de firma Adrem Invest. Potrivit primarului, programul de restructurare propus de AGA din SC Termica SA prevede disponibilizarea a 330 de angajaţi dintre cei 569 de salariaţi existenţi, persoanele disponibilizate urmând să beneficieze de salarii compensatorii, conform contractului colectiv de muncă.

Adrem Invest va prelua şi concesiunea pentru distribuţia agentului termic, iar în aceste condiţii, o parte din salariaţii Termica care lucrează în acest sector vor fi preluaţi de această firmă. Totodată, primarul îşi doreşte ca Adrem Invest să vină cu o nouă gândire în domeniul distribuţiei energiei termice, care să presupună încheierea de contracte cu beneficiarii finali, astfel încât să fie evitate situaţiile din prezent, când se constată întârzieri foarte mari la plata încălzirii, datoriile populaţiei fiind de peste 20 de milioane de lei. Cel mai probabil, SC Termica SA Suceava va intra în conservare, urmând ca, în cazul în care vor exista firme interesate să preia firma pentru activitatea de producere a energiei electrice, aceasta să fie privatizată. AGERPRES