Consilierii locali din Arad au aprobat creşterea cu 40% a preţului energiei termice

Consilierii municipali din Arad au aprobat, pe 28 februarie, creşterea preţului de facturare a energiei termice livrată populaţiei de la 273,85 lei la 391,74 de lei gigacaloria, adică cu 40%, însă măsura va fi aplicată din următorul sezon rece, iar în acest sezon diferenţa de preţ este acoperită cu subvenţii din bugetul local.

“Arădenii nu vor resimţi majorarea preţului la gigacalorie în acest sezon”, a dat asigurări viceprimarul Călin Bibarţ, la finele şedinţei Consiliului Local Municipal Arad, în care a fost aprobat noul preţ total al energiei termice produse de CET Hidrocarburi.

Noul tarif total, care include producţia, transportul, distribuţia şi furnizarea agentului termic, este de 596,27 lei/Gcal (inclusiv TVA) şi a fost aprobat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) la finele anului trecut. Municipalitatea a decis ca pentru lunile ianuarie, februarie şi martie diferenţa dintre vechiul preţ de producţie de 360 lei /Gcal (inclusiv TVA) şi noul preţ avizat de ANRE să fie acoperită integral din bugetul local.

“În primul trimestru subvenţionăm integral această creştere. În cifre, dacă înainte, pe preţul vechi, subvenţionam 24% din valoarea lui, acum noi ajungem la o subvenţie de 35%. Cu alte cuvinte, dacă sezonul trecut plăteam în jur de 12 milioane lei ca subvenţie, acum, urmare a acestei majorări dictate de Guvernul României, efortul bugetar se va tripla”, a declarat viceprimarul Călin Bibarţ.

Preţul de facturare pentru populaţie, care este mai mic decât preţul total de producere, va fi aplicat din următorul sezon rece şi va fi de 391,74 lei/Gcal (inclusiv TVA), faţă de 273,85 de lei în prezent. Subvenţia pentru acoperirea diferenţei dintre preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice şi preţul de facturare va fi de 204,53 lei/Gcal (inclusiv TVA).

“În continuare, am convenit ca jumătate din creştere să fie suportată din bugetul local, cealaltă jumătate revine cetăţeanului. Practic, arădenii vor sesiza eventualele efecte ale acestei majorări abia în sezonul viitor. Nu este cel mai fericit mod de abordare a problemei, dar, pe de altă parte, să nu uităm că în Arad sunt şi cetăţeni care folosesc alte sisteme de încălzire şi nu primesc niciun fel de subvenţie, decât cei pe social”, a mai spus viceprimarul.

Noile tarife au fost aprobate cu 13 voturi pentru şi 8 împotrivă, după ce au avut loc dezbateri şi s-a cerut renunţarea la acest proiect.

Şi înainte de şedinţa Consiliului Local Municipal, USR Arad a solicitat Primăriei să renunţe la creşterea tarifului, considerând că majorarea cu 118 lei (40%) a preţului facturat populaţiei “este nejustificată”. “Solicităm retragerea proiectului Primăriei, identificarea factorilor reali care au condus la falimentul sistemului centralizat în municipiul nostru şi adoptarea soluţiei USR de trecere la centrale individuale sau de scară”, se arăta într-un comunicat remis de USR înainte de întâlnirea consilierilor.

USR arată că “CET Arad SA se află în insolvenţă, fără plan de reorganizare şi fără perspective de a-şi mai relua activitatea, iar energia termică mai este furnizată arădenilor doar de CET Hidrocarburi, centrală construită în anii 60, o parte a sa fiind în prezent transformată în fier vechi”. “Majorarea preţului total de la 360 de lei în 2018 la 596 de lei în prezent (o creştere de 60%) nu poate fi justificată economic, prin creşterea preţului materiei prime sau a taxelor. Având în vedere că actualii beneficiari ai sistemului centralizat din municipiul Arad sunt tocmai persoanele cu posibilităţi materiale limitate, care nu şi-au permis montarea unor centrale individuale (pensionari, persoane singure etc.) această majorare de preţ va pune incompetenţa managerială şi delăsarea administraţiei locale tocmai pe spatele celor mai vulnerabili arădeni”, se mai arată în comunicatul USR. AGERPRES