Consilierii judeţeni au decis concesionarea Centrului Expoziţional Moldova Iaşi

centru expo moldova.jpgConsilierii judeţeni au aprobat, luni, începerea procedurilor de concesionare a Centrului Expoziţional Moldova în schimbul unei redevenţe anuale de 141.000 euro. Cu acest prilej, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Constantin Simirad a declarat că doreşte să organizeze la începutul anului viitor licitaţia de concesionare a Centrului Expoziţional Moldova.

Proiectul “Centrul Expoziţional Moldova” vizează dezvoltarea infrastructurii de afaceri pentru îmbunătăţirea accesului la mediul de afaceri în vederea creşterii nivelului competitivităţii IMM-urilor în judeţul Iaşi şi în Regiunea de Nord – Est. De asemenea, obiectivul principal era, după cum afirma la acea vreme Simirad, asigurarea infrastructurii, logisticii şi resurselor pentru dezvoltarea echilibrată şi stimularea creşterii competitivităţii întreprinderilor din regiune.

Declarat a fi cel mai modern centru expoziţional din ţară, după Romexpo, Centrul Moldova a fost dotat cu săli de conferinţe de 640 metri pătraţi şi un spaţiu expoziţional de 5.380 metri pătraţi destinat unor expoziţii de anvergură şi chiar ‘vanghelioane’. După nici şase luni de la darea sa în folosinţă autorităţile locale au decis să îl concesioneze. Lucrările Centrului Expoziţional Moldova au demarat în februarie 2008 şi trebuiau finalizate la începutul lunii august 2009, însă din cauza unor “lucrări neprevăzute” au fost amânate pentru luna noiembrie 2009, pentru ca ulterior să fie cerute noi termene pentru lunile iulie 2010, octombrie 2010, noiembrie 2010. În cele din urmă, lucrările Centrului Expoziţional Moldova au fost finalizate pe 21 decembrie 2010 însă a fost dat în folosinţă începând din 7 aprilie 2011.

Proiectul a fost implementat de către Consiliul Judeţean Iaşi în parteneriat cu Primăria Iaşi, cu fonduri europene alocate prin Programul PHARE 2004 – 2006, Coeziune Economică şi Socială, Proiecte Mari de Infrastructură Regională. Costurile pentru ridicarea Centrului au ajuns la 8,3 milioane de euro, cu peste jumătate de milion de euro mai mult faţă de cheltuielile iniţiale.

În cadrul acordului semnat în anul 2007 cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi Agenţia de Dezvoltare Regională Nord – Est, pentru realizarea Centrului Expoziţional Moldova, Uniunea Europeană a alocat 5 milioane de euro. De asemenea, proiectul a beneficiat de co-finanţare de la Fondul Naţional pentru pre-aderare de 1,6 milioane de euro, sumă la care se adaugă contribuţia locală a Consiliului Judeţean Iaşi şi Consiliului Local Iaşi în valoare de 1,7 milioane de euro. AGERPRES