Consilierii din Suceava şi deputaţii din Cernăuţi solicită modificarea cerinţelor de finanţare europeană a proiectelor transfrontaliere

Consilierii judeţeni suceveni şi deputaţii Consiliului Regional (CR) Cernăuţi au decis, vineri, în şedinţă comună, la Suceava, să ceară Uniunii Europene modificarea cerinţelor de finanţarea proiectelor transfrontaliere.

În cadrul reuniunii comune a celor două consilii partenere s-a stabilit că este absolut necesară analizarea unor propuneri pentru modificarea cerinţelor de bază privind finanţarea Instrumentului European de Vecinătate şi Parteneriat 2014 – 2020 folosind principiul de egalitate în distribuirea fondurilor care să aducă un plus de valoare celor trei ţări beneficiare, România, Ucraina şi Republica Moldova.

Modificările solicitate se referă la stabilirea unor bugete egale pentru toate ţările participante la programul comun, punerea în aplicare a principiului concurenţei prin efectuarea de evaluări separate la cererile naţionale de finanţare, folosirea unei selecţii obiective a propunerilor, a notelor conceptuale şi ulterior a aplicaţiilor complete şi evaluarea cererilor de finanţare în funcţie de priorităţile de dezvoltare regionale a fiecărei ţări participante.

Preşedintele CJ Suceava, Ioan Cătălin Nechifor, a declarat în plenul şedinţei comune că unul dintre obiectivele comune ale celor două regiuni este promovarea şi obţinerea finanţării pentru cât mai multe proiecte de interes comun, atât prin Programul Operaţional Comun (POC) România – Ucraina – Republica Moldova 2007 – 2013, cât şi a celor aferente viitoarei perioade de programare, 2014 – 2020.

La rândul său, guvernatorul Regiunii Cernăuţi, Mychail Papiev, a declarat că scopul activităţilor comune constă în exploatarea eficientă a avantajelor oferite de poziţionarea geografică. “Vrem ca Bucovina să devină un avanpost al Ucrainei spre Uniunea Europeană”, a spus Papiev. El a arătat că este necesar să fie modificate cerinţele pentru proiectele transfrontaliere, menţionând că, în ciuda recomandărilor făcute de autorităţile din Cernăuţi şi a cererilor venite din partea română, s-au ignorat problemele presante ale acestei euroregiuni. “Inconsecvenţa trebuie depaşită. Poziţia noastră comună cu Consiliul Judeţean Suceava e ca să ne implicăm pentru stabilirea unei opere sistematice”, a spus Papiev. AGERPRES