Conducerea judeţului Hunedoara dă asigurări că viitoarea groapă ecologică nu implică riscuri

molot_mircea1.jpgPreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ, a dat asigurări, marţi, că realizarea viitoarei groape ecologice a judeţului în localitatea Bârcea Mare, la 20 de kilometri de Deva, nu implică riscuri pentru populaţie şi nici nu va afecta pânza freatică sau alte cursuri de apă.

Declaraţia survine la un memoriu ce a fost înaintat CJ Hunedoara de mai mulţi cetăţeni din satele aflate în vecinătatea amplasamentului, oamenii susţinând că proiectul va avea “un impact major” asupra stării de sănătate a locuitorilor din acea zonă.

”Nu există colţ al deponeului care să fie la o distanţă mai mică de 1.000 de metri faţă de ultima locuinţă. Nu trecem prin localitate cu maşina de gunoi, nici măcar cu o roabă de gunoi. Transportul se face pe un drum care este în afara oricăror localităţi. Dacă până acum era o problemă cu satul Bârcea, că treceam pe acolo, iată că s-a găsit o soluţie şi pentru acest lucru”, a declarat preşedintele CJ Hunedoara.

Potrivit acestuia, deponeul ecologic va fi construit astfel încât să nu existe pericolul infiltraţiilor în pânza freatică, iar gunoiul adus cu maşinile va parcurge un proces tehnologic de sortare şi stocare astfel încât mediul să fie cât mai puţin poluat.

”Nimic nu mai ajunge în pânza freatică, indiferent cât ar fi ea de sus. Se montează o prelată care nu lasă apa să se infiltreze. Trebuie să înţelegem că nu mai este groapa de gunoi pe care o ştiam la Deva sau la Călan, este altceva. Lângă ea se va face o staţie de sortare şi o staţie de stocare. Totul se lucrează cu respectarea normelor de mediu, civilizat”, a conchis preşedintele CJ Hunedoara.

CJ Hunedoara şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară au câştigat un proiect cu finanţare europeană în valoare de 52 de milioane de euro, care are ca scop instituirea unui sistem integrat de gestionare a deşeurilor. Fondurile necesare pentru punerea în practică a proiectului sunt asigurate în proporţie de 80 la sută de Uniunea Europeană, 18 procente revin Ministerului Mediului, iar diferenţa de 2 la sută este cofinanţarea locală.

Proiectul prevede că toate deşeurile vor fi sortate şi doar 30% din masa totală de gunoi va fi depozitată. Sortarea gunoiului va pleca de la populaţie, care va avea containere speciale pentru deşeuri.

Planul iniţial prevedea construirea a două deponeuri ecologice, în Valea Jiului şi în partea centrală a judeţului Hunedoara, dar, din cauza opoziţiei consilierilor locali din oraşul Petrila s-a decis ca proiectul să continue cu un amplasament mai mare, în localitatea Bârcea Mare. AGERPRES