Concursuri de idei pentru amenajarea centrului Oradiei

zmo.jpgArhitecţii şi artiştii plastici bihoreni sunt chemaţi, de Primăria Oradea, să participe la trei concursuri de idei prin care se doreşte găsirea unor soluţii în vederea amenajării zonelor centrale ale municipiului.

Primăria municipiului Oradea împreună cu Ordinul Arhitecţilor din România, Filiala Bihor, au lansat joi cele trei concursuri având ca teme “Amenajarea spaţiului urban din strada Republicii”, “Amenajare restaurativă, reabilitare şi dezvoltare urbană în zona Piaţa Ferdinand şi Piaţa Unirii” şi “Semnal de intrare în municipiul Oradea”.

Primul concurs, amenajarea străzii Republicii, presupune crearea unui ambient stradal care să amplifice calităţile estetice ale renumitului pietonal cu clădiri Secession. Cel de al doilea concurs, privind cele două pieţe ultracentrale din Oradea, legate de un pod peste Crişul Repede, vizează găsirea unor idei urbanistice şi arhitectonice valoroase atât pentru reabilitarea culturală şi constructivă, cât şi pentru păstrarea configuraţiei iniţiale a centrului istoric. Semnalul de intrare în Oradea ar însemna crearea unor ansambluri menite să evidenţieze personalitatea oraşului încă de la intrarea în municipiu, prin cele cinci porţi importante, dinspre Borş, Arad, Deva, Cluj, Satu Mare.


“Oraşul Oradea are un mare potenţial arhitectonic, important atât din punct de vedere turistic, cât şi pentru locuitorii săi. Una dintre priorităţile noastre este să aducem oraşul la un nivel corespunzător”, a precizat, în conferinţă de presă, arhitectul Zisu Valentin, alături de preşedintele OAR Bihor, Alexandru Moisi şi primarul Ilie Bolojan.


Data limită de depunere a soluţiilor este 29 martie 2010, urmând ca în 30 martie să aibă loc jurizarea lucrărilor. În luna iulie a acestui an, toate lucrările din cadrul concursurilor de idei vor fi expuse la Galeria de Arte Vizuale.

“Sper ca acest concurs să ne dea cele mai bune idei de revitalizare a oraşului Oradea”, a declarat Lucia Iacob, arhitectul şef al Primăriei Oradea. Concursurile de idei sunt finanţate din fondurile alocate din Taxa de Timbrul Arhitecturii, iar câştigătorilor li se vor încredinţa elaborarea proiectelor de execuţie în toată complexitatea ei tehnică. Valoarea totală a premiilor la fiecare concurs este de 7.000 de lei. În OAR Bihor activează 90 de membri cu drept de semnătură şi aproape 35 de membri stagiari. AGERPRES