Compania de Apă Arieş din Turda va derula etapa a doua a unui amplu proiect finanţat de UE

compania_apa_turda.jpgCompania de Apă “Arieş” (CAA) din Turda a semnat contractul de finanţare din fonduri europene pentru derularea celei de-a doua etape a unui amplu proiect de modernizare şi extindere a sistemelor de aducţiune de apă şi a reţelei de canalizare.

Cea de-a doua etapă a proiectului, care se va derula între 2014-2020, în valoare de 82,7 milioane de euro, include localităţile Viişoara, Mihai Viteazul, Sănduleşti, Luna, Tritenii de Jos, Ceanu-Mare, Călăraşi, Ploşcoş, Petreştii de Jos, precum şi zone din Turda şi Câmpia Turzii necuprinse în lucrările efectuate până în 2013. Proiectul aduce o îmbunătăţire considerabilă în alimentarea cu apă, în sistemul de canalizare şi în tratarea apelor uzate. Din valoarea totală a proiectului, 88,16 % este finanţată din Fondul de Coeziune, 10,84 % de către Guvernul României, iar 1% de consiliile locale membre ale Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară “Apa Văii Arieşului”.

“Compania de Apă “Arieş” este în topul restrâns al companiilor care au reuşit să îşi respecte obligaţiile asumate prin contractul de finanţare, fiind un real exemplu pentru companiile similare din ţară”, a declarat, joi, Cristian Matei, noul director general al Companiei de Apă Arieş.

El a relatat că s-a întâlnit, în primele zile ale mandatului său, la Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, cu directorul general al Autorităţii de Management pentru POS Mediu, Ciprian Ghioc, şi cu directorul Direcţiei Programare Evaluare, Florian Burnar, pentru a discuta ultimele detalii privind accesarea fondurilor europene, caietul de sarcini şi planul de investiţii pe termen lung.

Următorul pas din proiectul pe care îl va derula Compania de Apă “Arieş”, începând din 2014, este realizarea studiului de fezabilitate şi a programului de investiţii.

Proiectul CAA din Turda îl continuă pe cel derulat în perioada 2007-2013 şi a fost selectat în acest an, la Bruxelles, pentru finanţare din Fonduri de Coeziune nerambursabile. Apa va fi captată din râul Arieş – o alternativă la râul Hăşdatele şi la apa din puţurile de adâncime.

Prima etapă a acestui proiect, derulată până în 2013, a inclus lucrări de refacere şi extindere a staţiilor de tratare şi epurare a apei, precum şi a reţelelor de apă şi de canalizare din Turda şi Câmpia Turzii. Valoarea proiectului derulat până în 2013 a fost de 79 de milioane de euro, din care 80% din Fondul de Coeziune. În prezent, CAA are 80 de kilometri de reţele de apă potabilă. AGERPRES