CJ Timiş aşteaptă predarea studiului de fezabilitate pentru primul centru public de legume-fructe din judeţ

Studiul de fezabilitate pentru construirea primului centru în regim public de colectare a legumelor şi fructelor din judeţul Timiş, în suprafaţă de peste 11 mii de metri pătraţi, care se va realiza în comuna Tomnatic, va fi finalizat în circa o lună, ceea ce va permite licitarea proiectului tehnic şi de execuţie a investiţiei, a informat conducerea Consiliului Judeţean.

“Documentaţia (studiul de fezabilitate, n.r.) va fi predată Consiliului Judeţean (CJ) de către contractant în cel mult o lună şi imediat după aceea va urma licitarea proiectului tehnic şi a execuţiei. Va fi primul astfel de centru construit de CJ Timiş şi ne dorim să facem şi altele, pentru a acoperi întreg judeţul. Condiţiile optime de păstrare a fructelor şi legumelor le vor permite producătorilor din judeţ să desfacă mai multe produse în magazinele din Timişoara şi din Timiş. Investiţia va aduce câştiguri mai mari pentru producătorii locali, dar şi produse mai proaspete pentru consumatorii finali”, a declarat presei preşedintele CJ Timiş, Călin Dobra.

Centrul de legume şi fructe este un proiect-pilot, aşteptat de producătorii agricoli timişeni de peste un deceniu, care va veni în sprijinul micilor producători din zona Gottlob – Lovrin – Tomnatic, inclusiv a altor peste zece comune învecinate. În funcţie de rezultate, se doreşte ca modelul să fie extins şi în celelalte bazine legumicole din Timiş, precum Jimbolia – Checea – Sânmihaiu Român, Ciacova – Giera – Gătaia şi Belinţ – Lugoj – Traian Vuia.

Conform temei de proiectare, centrul va fi amplasat pe un teren de peste 11 mii de metri pătraţi şi va asigura menţinerea calităţii şi proprietăţilor legumelor şi fructelor, în vederea consumului pe perioada toamnă – primăvară sau chiar până în perioada noilor producţii. Centrul trebuie să menţină calitatea legumelor şi fructelor timp de până la un an, în cazul rădăcinoaselor, al cepei, cartofilor, merelor, perelor şi al altor produse. Depozitul va trebui să asigure inclusiv condiţiile tehnologice pentru preluarea, păstrarea sau tranzitarea produselor horticole.

Liderul administraţiei judeţene a explicat că zona Tomnatic a fost aleasă în urma unui studiu realizat la cererea CJ Timiş, de către Universitatea de Ştiinţe Agricole din Timişoara privind sectorul de legume şi fructe la nivelul judeţului. AGERPRES