CJ Olt a modificat data referendumului pentru schimbarea numelui judeţului

Consiliul Judeţean Olt a decis, într-o şedinţă extraordinară, ca referendumul pentru atribuirea numelui de Olt-Romanaţi judeţului să nu mai aibă loc pe data de 15 octombrie a.c., aşa cum a stabilit în urmă cu circa trei săptămâni, ci să coincidă cu referendumul naţional care va fi organizat pentru revizuirea Constituţiei.

Conducerea CJ Olt a motivat în raportul la hotărârea adoptată marţi, cu majoritate de voturi, că organizarea celor două referendumuri în aceeaşi zi este necesară, deoarece ar fi imposibil desfăşurarea la nivelul judeţului Olt, într-un interval foarte scurt de timp, a două procese de consultare a cetăţenilor judeţului în condiţiile în care Parlamentul a declanşat procedurile legale pentru organizarea unui referendum naţional privind revizuirea Constituţiei.

Pentru organizarea referendumului privind schimbarea numelui judeţului din Olt în Olt-Romanaţi, CJ Olt alocase iniţial suma de 500.000 de lei, iar cheltuielile pentru organizarea referendumului privind revizuirea Constituţiei se suportă de la bugetul de stat.

Preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Marius Oprescu, a afirmat în urmă cu trei săptămâni că demersul de atribuire a numelui Olt-Romanaţi se constituie într-o reparaţie morală faţă de locuitorii fostului judeţ Romanaţi şi că populaţia nu va fi nevoită să schimbe documentele în situaţia validării referendumului, deoarece legea prin care va fi validat va prevede ca documentele să fie schimbate numai la expirarea termenului de valabilitate stabilit la emitere.

“Actualul judeţ Olt este format din marea parte a două judeţe istorice, fostul judeţ istoric Olt şi fostul judeţ istoric Romanaţi. (…) Noi încercăm să aducem, pe singura cale pe care noi o considerăm corectă pentru o reparaţie morală, prin acest referendum prin care încercăm să atribuim judeţului Olt denumirea de Olt-Romanaţi. Nu se schimbă nimic, (…) niciun act de identitate, niciun permis de conducere, niciun certificat de naştere, paşaport buletin, plăcuţe de înmatriculare ale maşinilor, nu vor fi schimbate decât la termenul de expirare al lor”, a declarat Marius Oprescu. AGERPRES