CJ Harghita a votat un proiect de asociere cu primăriile pentru deszăpezirea drumurilor judeţene

Consiliul Judeţean Harghita a votat pe 6 decembrie un proiect de hotărâre ce prevede asocierea cu primăriile pentru deszăpezirea în comun a drumurilor acolo unde nu s-au finalizat procedurile de licitaţie, din cauza contestaţiilor.

Consiliul Judeţean Harghita a demarat în luna mai procedura de licitaţie pentru deszăpezire, dar au fost încheiate contracte doar pentru şapte din cele 21 de loturi, iar pentru restul de 14 loturi au fost depuse contestaţii la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor.

Din păcate, din cauza birocraţiei excesive, nu am reuşit să finalizăm licitaţia pentru deszăpezire. Chiar dacă am început în luna mai, încă nu avem contracte şi este posibil ca nici până la finele anului să nu reuşim să încheiem contractele (…) şi trebuie să luăm nişte măsuri în acest sens“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba.

Proiectul de hotărâre votat de consilierii judeţeni prevede asocierea cu unităţile administrativ-teritoriale pentru asigurarea intervenţiilor zilnice de deszăpezire, ţinând cont că multe dintre primării au accesat fonduri europene şi dispun de utilaje în acest sens.

Până acum, Consiliul Judeţean încheia contracte de urgenţă, pentru cele 14 loturi de drumuri, cu firme care să deszăpezească doar pe perioada în care erau emise coduri de vreme rea.

În ultima vreme însă, au fost situaţii în care în judeţ a nins, s-a format polei, dar nu s-au emis coduri sau avertizări de vreme rea iar Consiliul Judeţean s-a aflat în imposibilitatea de a acţiona pentru deszăpezire.

“Până acum, întotdeauna am reuşit să facem în aşa fel încât drumurile judeţene nu au fost închise şi facem toate diligenţele ca situaţia să nu se schimbe. S-a votat o asociere cu primăriile pentru cele 14 loturi care au fost contestate. Foarte multe primării au accesat fonduri europene şi au cumpărat utilaje în ultimi ani. Vor fi două acţiuni de deszăpezire pe zi iar noi vom plăti”, a spus Borboly Csaba.

Acesta consideră că s-a ajuns în această situaţie pentru că se duce o luptă între firmele participante la licitaţii.

“Se vede că este o luptă între societăţi şi această luptă ne costă pe noi, cei care umblăm pe drumuri. Dacă nu ar fi fost această luptă, eu cred că demult aveam contractele, dar este un drept al fiecărei societăţi să folosească legea în favoarea ei. Iar ele folosesc şi noi suntem păgubaşi”, a conchis Borboly Csaba. AGERPRES