CJ Dolj a semnat contractul cu firma care a câştigat noua licitaţie pentru Centrul Internaţional “Brâncuşi”

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a semnat, pe 6 decembrie, contractul de peste 23 milioane lei, TVA inclus, cu asocierea de firme care a câştigat noua licitaţie pentru finalizarea lucărilor de construcţie a Centrului Internaţional “Constantin Brâncuşi“.

Banii necesari pentru derularea investiţiei vor fi asiguraţi din bugetul judeţului după ce s-a pierdut finanţarea europeană din cauza întârzierii proiectului.

Preşedintele CJ Dolj le-a cerut constructorilor să se aplece cu întreaga responsabilitate asupra acestui proiect care presupune realizarea unui “edificiu cultural emblematic”. “Suntem foarte preocupaţi de finalizarea acestei investiţii, care constituie nu doar un obiectiv însemnat pentru noi, pentru Consiliul Judeţean Dolj, ci şi un proiect reprezentativ la nivel naţional, pentru că vorbim despre un complex cultural dedicat în întregime unuia dintre cei mai cunoscuţi şi mai valoroşi artişti români, inegalabilul Constantin Brâncuşi. Cu atât mai ataşaţi suntem de acest demers cu cât Muzeul de Artă Craiova, în vecinătatea căruia va fi ridicat centrul internaţional, deţine în patrimoniul său şase opere ale marelui sculptor. Le-am pus în vedere constructorilor că şi-au asumat responsabilitatea unei lucrări pe care trebuie s-o abordeze cu toată seriozitatea şi care se impune să fie executată la cele mai înalte standarde, întrucât, la final, rezultatul va trece prin filtrul analizei întregii lumi culturale”, a spus Prioteasa după semnarea contractului.

Contractul privind lucrările de construcţii pentru proiectul “Centrul Internaţional ‘Constantin Brâncuşi’ – Centru Turistic Interactiv”, cu o valoare totală de 23.145.378 de lei, inclusiv TVA, a fost atribuit, prin licitaţie publică, asocierii formate din două societăţi din Italia şi are prevăzută o durată de 12 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.

Complexul muzeal care se ridică în curtea Muzeului de Artă din Craiova va cuprinde o galerie subterană cu suprafaţa de aproape 1.200 de metri pătraţi, cu ateliere de discurs şi de creaţie, săli de spectacol, de conferinţe şi de expoziţie, iar la suprafaţă – o prismă din sticlă, cu înălţimea de peste 12 metri, conţinând interpretări la scară mare ale operelor brâncuşiene “Ovoidul” şi “Pasărea Măiastră”.

CJ Dolj a pierdut finanţarea europeană pentru proiectul respectiv întrucât firma constructoare care a câştigat iniţial licitaţia a tergiversat lucările care trebuiau finalizate până la 31 decembrie 2015, motiv pentru care administraţia judeţeană a acţionat societatea în instanţă pentru recuperarea prejudiciului. AGERPRES