CJ Bistrita-Nasaud renunta la rascumpararea Bibliotecii Judetene

marinescu gheorghe.jpgPresedintele Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, Gheorghe Marinescu, a anuntat ca renunta la ideea rascumpararii cladirii in care se afla Biblioteca Judeteana, pentru care noul proprietar a cerut un milion de euro.
Marinescu spune ca suma este prea mare pentru posibilitatile administratie judetene, motiv pentru care se afla in cautarea unei noi locatii. Conform legii, cladirea isi poate pastra actuala destinatie inca trei ani de la retrocedare, in schimbul unei chirii stabilite impreuna cu proprietarul. Chiria ceruta a ajuns, insa, la 20 de euro pe metru patrat, in timp ce consiliul nu poate oferi decat 9-11 lei pe metru patrat. Secretarul CJ BN, Iosif Redl, spune ca se va incerca obtinerea compensarii, pentru o vreme, a chiriei, cu valoarea investitiilor facute la Biblioteca Judeteana in ultimii ani si care se ridica la cel putin 250.000 de lei.
Aceasta compensare se va putea obtine doar printr-o hotarare judecatoreasca, motiv pentru care CJ BN va actiona in instanta noul proprietar.

Cladirea, aflata in apropierea centrului istoric al Bistritei, a fost retrocedata in luna noiembrie a anului trecut catre proprietarii de drept. Pe langa Biblioteca Judeteana, noile legi ale proprietatii au dus la revendicarea sediului Inspectoratului Scolar, a Palatului Copiilor din Bistrita, a sediului primariei din orasul Beclean, dar si a numeroase cladiri unde functioneaza unitati de invatamant.