CJ Alba ofera indrumare si consultanta pentru primariile comunale

Consiliul Judetean Alba va trimite saptamana viitoare echipe de specialisti la toate Primariile comunale din judet pentru a ajuta Primarii si a le oferi indrumare si consultanta in domeniul achizitiilor publice, dar si in domeniul acordarii de ajutoare de stat pentru incalzirea locuintei si a venitului minim garantat.
Un astfel de program a fost demarat deja de Consiliul Judetean Alba, inca din luna septembrie a anului 2005, cand impreuna cu Primariile au fost identificate de comun acord nevoile de indrumare ale administratiilor locale. Echipele CJ Alba s-au deplasat pana acum la 48 Primarii comunale si au oferit indrumare in domeniile contabilitatii, bugetului, in cazul problemelor de personal precum si in domeniul tehnic si juridic. Cu aceasta ocazie Primariile au primt si un CD care contine toata legislatia din domeniul administratiei publice, actualizata la zi.

Actiunea ce demareaza saptamana viitoare vizeaza insa o problematica mult mai punctuala, rezumandu-se la domeniul achizitiilor publice. Acolo unde este cazul va fi abordat si domeniul acordarii de ajutoare de stat pentru incalzirea locuintei si cel privind acordarea venitului minim garantat. Necesitatea acestei actiuni a pornit de la schimbarea legislatiei din domeniul achizitiilor publice. Astfel, de la 1 iulie, intreaga legislatie dupa care se organizeaza achiziitiile publice se va schimba si este nevoie ca Primarii sa fie indrumati pentru corecta ei aplicare.

Aceasta actiune nu este una de control si nu urmareste aplicarea de sanctiuni, ci ofera ajutor si indrumare Primarilor in aplicarea legii pentru a preintampina eventualele nereguli. In paralel va continua si programul de consultanta deja demarat, astfel incat fiecare Primarie comunala de pe raza judetului sa beneficieze de minim 2 intalniri. Din aparatul propriu al CJ Alba vor fi desemnati responsabili de comune, care in permanenta sa fie la dispozitia Primariilor pentru a le oferi sprijin si consultanta.

“Ne dorim ca in viitor si alte institutii ale statului sa faca acest gest si sa ofere indrumare in domeniul lor de activitate. Este normal ca mai intai sa-i invatam pe oameni ce trebuie sa faca pentru ca actiunile lor sa fie bune si legale. Astfel, cu totii ne vom face mai bine treaba, pentru ca apropiindu-ne de administratiile locale putem oferi solutii mai bune la problemele cu care aceasta se confrunta