Cinci milioane de euro pentru reabilitarea infrastructurii staţiunii Băile Olăneşti

baile_olanesti.jpgToate arterele rutiere din staţiunea Băile Olăneşti vor fi asfaltate în acest an printr-un proiect de cinci milioane de euro, a declarat, joi, primarul localităţii, Gheorghe Ciucă.
“Sper ca în zona centrală lucrarea să fie în mare parte finalizată până la mijlocul verii, atunci când ne aflăm în plin sezon turistic. În orice caz este o sumă destul de consistentă care ne permite reabilitarea întregii infrastructuri a oraşului, şi nu doar un covor asfaltic, ci şi canalizare şi apă. O parte din sumă va fi folosită şi pentru crearea acelei salbe de lacuri în zona cascadei, acolo unde mulţi locuitori şi turişti au sugerat execuţia unui punct de agrement”, a precizat Ciucă. Primarul din Olăneşti mai spune că este nevoit să repare multe din greşelile de urbanism făcute la Olăneşti după 1989.

“Marea carenţă a staţiunii constă în modul total aiurea cum s-a extins şi cum s-a construit în acest oraş. Uneori dă impresia de sufocare şi de prost gust la unele construcţii. De aici, alunecări de teren, străzi apărute peste noapte pe care trebuie să le aranjăm, să le consolidăm. În acest moment, oraşul este blocat în zona centrală. Posibilităţile de extindere sunt doar în zona Tisa, Gurguiata, Comanca, Pietriş şi Ostroveni Sat. Dar aici trebuie să gândim înainte infrastructura”, a precizat primarul din Olăneşti. El consideră că ar trebui identificată o pârghie prin care societăţile care se ocupă cu curentul electric, gaz şi canalizare să investească înainte într-un areal construibil.


“În România se practică din păcate o mare prostie care duce la fenomenul cu care ne confruntăm acum când trebuie să aranjăm infrastructura. La noi cei care se ocupă cu energia electrică, cu canalizarea, cu apa, într-un cuvânt cu utilităţile nu au practica de colabora cu autorităţile şi de a investi într-o zonă nou propusă urbanizării. Aceste societăţi aşteaptă până ce se construieşte un cartier şi apoi vin cu investiţiile. De aici un disconfort pentru oraş, pentru rezidenţi etc. Când e foarte simplu, primăria spune acest teren va fi cartier, vii cu utilităţile, îl sistematizezi inclusiv la nivel de străzi şi apoi se ridică locuinţele”, a mai spus primarul Gheorghe Ciucă.


În ceea priveşte bugetul local, primarul mai spune că redevenţa pe care agenţii economici o plătesc pentru concesiunea izvoarelor medicale ar trebui plătită la primărie şi nu la Minister, astfel, administraţie locală ar avea mai mulţi bani pentru investiţii publice sau pentru cota de cofinanţare. În ultimii doi ani, Băile Olăneşti, staţiunea cu cele mai multe izvoare medicale minerale din România a atras mai multe fonduri europene folosite în infrastructură, în promovare turistică, trasee tematice etc. AGERPRES