Chiriaşii locuinţelor ANL din județul Olt nu au cumpărat niciunul dintre apartamentele scoase la vânzare

anl.jpgChiriaşii din blocurile Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL) au fost prea puţin interesaţi de cumpărarea apartamentelor pe care le ocupă, în judeţul Olt nefiind vândută vreuna din locuinţele ANL, primarii explicând acest fapt prin preţul ridicat al respectivelor apartamente.

Primarii localităţilor în care sunt blocuri ANL au declarat că deşi nu sunt persoane interesate de cumpărarea locuinţelor din aceste blocuri ori interesul manifestat a rămas numai la stadiul de intenţie, în continuare numărul cererilor depuse de tineri pentru a primi locuinţă cu chirie este ridicat.

Primarul municipiului Slatina, Minel Prina, a spus că sunt peste 600 de solicitări de a primi locuinţe cu chirie, fie dintre cele pentru tineri, fie locuinţe sociale şi una dintre soluţiile identificate de administraţia locală este acordarea unor suprafeţe de teren pe care tinerii să îşi construiască locuinţe.

“Niciun apartament din blocurile ANL nu a fost vândut. Au fost câteva persoane interesate, dar nu s-a reuşit vânzarea vreunei locuinţe. Sperăm ca prin modificările apărute la normele de acordare a creditelor pentru prima locuinţă şi prin modificarea preţurilor, în funcţie de regiune, să reuşim să convingem cât mai multe persoane să cumpere locuinţele. Solicitări de locuinţe pentru tineri şi locuinţe sociale avem în continuare, sunt peste 600 de cereri. Pentru a rezolva în parte această problemă a locuinţelor am identificat şapte loturi de teren în zona Satu Nou, pe care le vom parcela pentru a le da tinerilor să-şi construiască locuinţe”, a declarat Minel Prina. Alte peste 20 de loturi de teren, situate în diferite zone ale municipiului Slatina, ar putea fi date în următorii ani tinerilor care solicită terenuri pentru construcţia de locuinţe, a adăugat Prina. În Slatina sunt 254 de locuinţe construite de ANL pentru tineri.
O situaţie similară este şi la Caracal, unde de asemenea e nevoie de noi spaţii locative pentru tineri. În acest oraş este o diferenţă mare, de ordinul zecilor de mii de lei, între preţul unui apartament ANL şi preţul apartamentelor puse în vânzare de cetăţenii din localitate. “Avem 140 de locuinţe în blocurile ANL şi au fost câteva persoane care au spus că au intenţia de cumpărare a locuinţelor, dar nu a fost vândut vreun apartament. Chiriaşii susţin că sunt prea scumpe faţă alte locuinţe din oraş. Avem însă foarte multe solicitări, peste 1.000, de locuinţe sociale şi locuinţe pentru tineri, cu chirie. Pentru a rezolva problema locuinţelor am depus documentaţii şi sperăm să putem accesa fonduri să construim blocuri noi”, a afirmat primarul municipiului Caracal, Eduard Ciocăzanu.

În oraşul Balş problema numărului mare de solicitări de locuinţe cu chirie va fi rezolvată în bună parte anul viitor, când se vor finaliza două blocuri de locuinţe sociale, a precizat primarul Mădălin Teodosescu. Interesaţi de a cumpăra apartamentele din blocurile ANL, la nivel declarativ, au fost câţiva chiriaşi, dar atât. Avem 60 de locuinţe în blocurile ANL şi niciunul vândut. Cereri de a primi locuinţe cu chirie şi locuinţe sociale avem în continuare, sunt peste 100 de solicitări, dar o parte vor fi soluţionate anul viitor, odată cu finalizarea celor două blocuri de locuinţe sociale, cu 60 de apartamente, aflate acum în construcţie”, a spus Teodosescu.

Şi în oraşul Scorniceşti sunt blocuri ANL şi la fel ca şi în celelalte oraşe din judeţ toate apartamentele sunt ocupate de chiriaşi, cu menţiunea că în Scorniceşti nu a existat vreo intenţie a vreunui chiriaş de a cumpăra respectivele locuinţe, conform declaraţiilor primarului Cătălin Davidescu. “Niciun apartament ANL vândut, nicio solicitare a de a fi cumpărat vreunul. Pentru a primi locuinţe cu chirie mai avem solicitări. În prezent sunt depuse la primărie aproximativ 20 de cereri de locuinţe pentru tineri, cu chirie”, a declarat Cătălin Davidescu.

În oraşul Piatra-Olt singurele blocuri sunt cele ANL, cu 120 de apartamente şi garsoniere aşa că preţul poate fi comparat numai cu cel al caselor, iar o casă cu teren de câteva sute de metri pătraţi poate fi cumpărată la Piatra-Olt şi cu o treime din preţul unui apartament ANL. Primarul oraşului Piatra-Olt, Tudor Udrescu, a afirmat că au fost câteva persoane interesate de cumpărarea apartamentelor în care locuiesc în calitate de chiriaşi. “Avem 120 de unităţi locative, garsoniere şi apartamente cu două şi trei camere în blocurile ANL. Au fost trei sau patru persoane interesate să le cumpere, dar au abandonat. Nu au aceste locuinţe nici carte funciară şi nu avem fonduri în buget pentru a face cărţi funciare pentru toate. Pentru Piatra-Olt preţul unui apartament în blocurile ANL e foarte mare faţă de preţul locuinţelor din localitate”, a subliniat edilul Tudor Udrescu. Acesta a menţionat că în prezent sunt aproximativ 40 de solicitări noi depuse de tineri care vor să închirieze locuinţe în blocurile ANL.

În oraşul Potcoava, cel mai mic din judeţ, este un singur bloc ANL, cu 24 de unităţi locative şi în următorii ani ar putea fi construite alte 60 de apartamente. “Avem un bloc ANL cu 24 de unităţi locative, însă nu a fost înregistrată vreo cerere de cumpărare. Pur şi simplu sunt prea mari preţurile pentru oraşul Potcoava. Cereri de la tineri pentru a primi locuinţă cu chirie avem permanent, nu foarte multe, avem şi solicitări de locuinţe sociale. Sperăm să putem rezolva aceste probleme prin construcţia a 60 de apartamente. Proiectul a fost depus şi aprobat, dar anul acesta nu a primit finanţare. S-a făcut şi licitaţia pentru construcţia blocului, dar deocamdată nu au fost alocate fondurile pentru începerea lucărilor, sperăm să fie alocate anul viitor”, a declarat primarul oraşului Potcoava, Emanuel Enăchioaia.
Cele mai puţine apartamente ANL sunt în Corabia. În acest oraş, de la cetăţeni se poate achiziţiona un apartament cu trei camere şi la preţul de 50.000 – 60.000 lei, adică la aproape jumătate din preţul de vânzare al apartamentelor ANL. “Din cele 20 de apartamente din blocul ANL, niciunul nu este vândut. A fost o solicitare de cumpărare, însă preţurile acestor locuinţe sunt prea mari faţă de puterea de cumpărare a cetăţenilor oraşului. Cereri de locuinţe pentru tineri sunt câteva, însă multe, peste 100, sunt pentru locuinţe sociale”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Corabia, Dan Oltean.

Nici apartamentele din blocurile ANL din oraşul Drăgăneşti-Olt nu au cumpărători, în această localitate apartamentele puse în vânzare de cetăţeni având preţuri chiar şi trei ori mai mici faţă de cele ale ANL. În Drăgăneşti-Olt sunt 60 de apartamente ANL, iar la primărie nu fost depusă vreo solicitare de cumpărare.

Programul de construcţii de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, a fost lansat de ANL în 2001. Locuinţele pentru tineri pot fi achiziţionate de chiriaşi, după o perioadă de închiriere de minimum un an. Valoarea de înlocuire care se utilizează în prezent la calcularea de către autorităţile publice locale a preţului de vânzare a locuinţelor este de 328 pe metru pătrat, inclusiv TVA. AGERPRES