Cetăţenii care colectează selectiv gunoiul nu vor mai plăti taxă de salubrizare de la anul, susține primarul Sectorului 6

Primarul Sectorului 6, Gabriel Mutu, a anunţat că cetăţenii şi asociaţiile de proprietari care colectează selectiv deşeurile menajere nu vor plăti taxă de salubrizare de la anul. El a precizat, cu prilejul unei dezbateri publice a Regulamentului de organizare şi funcţionare a Serviciului Public de Salubrizare a Sectorului 6, că taxa zero de salubrizare se va aplica cu siguranţă de la 1 ianuarie 2018, dar şi-a exprimat speranţa să se implementeze mai devreme. În prezent, taxa de salubrizare este de 7,11 lei pe lună pentru o persoană.

Societatea de salubrizare se angajează să ridice gunoiul menajer fără a genera o taxă pentru asociaţia de proprietari, în schimb asociaţia având obligaţia să facă această colectare, la început, în primă fază, pe două fracţii – umed şi uscat“, a spus Mutu despre regulament.

El a explicat că fracţia uscată se referă la pet-uri, metal, sticlă, hârtie, iar cea umedă la restul ce provine din gospodărie. Primarul a menţionat că se urmăreşte să se ajungă în timp la şase fracţii.

Mutu a explicat că taxa zero va fi suportată de societatea de salubrizare, dar a semnalat că beneficiile colectării selective a deşeurilor menajere se întorc în buzunarul acesteia.

Primarul Sectorului 6 a precizat că sacii vor fi puşi la dispoziţie de societatea de salubrizare, iar acolo unde e necesar, se vor schimba pubelele.

Potrivit acestuia, există asociaţii de proprietari în Sectorul 6 care au semnat contracte cu diverse societăţi comerciale care nu au autorizaţie emisă de Primăria Capitalei. Mutu a menţionat că sunt doar patru societăţi autorizate de Primăria Generală pentru a efectua activităţi de salubrizare la nivelul Bucureştiului, dintre care Urban are contract cu Sectorul 6.

La nivelul Sectorului 6, pentru a putea beneficia de taxa zero de salubrizare, cetăţenii trebuie să aibă contract cu societatea Urban. “Intenţionăm inclusiv în caietul de sarcini pentru licitaţia care o vom avea pe acest serviciu introducerea obligativităţii construirii de ghene de gunoi noi. La nivelul Sectorului 6 se vor identifica locurile unde pot fi construite aceste spaţii de depozitare, care vor fi amenajate corespunzător cu sistem de evacuare pentru apele uzate, cu apă pentru salubrizarea corectă a spaţiului respectiv, protejate împotriva persoanelor care caută în gunoi şi speră să obţină venituri din această activitate şi vor fi predate către asociaţiile de proprietari pentru a fi îngrijite”, a declarat edilul. AGERPRES