CeRe solicită primarului interimar transparenţă în deciziile luate de municipalitatea bucureşteană

Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe) a adresat o scrisoare deschisă primarului interimar al Capitalei, cu scopul de a obţine răspunsuri “clare” din partea acestuia despre măsurile referitoare la transparenţa procesului decizional. Printre măsurile urgente pe care CeRe le solicită primarului interimar Ştefănel-Dan Marin se numără folosirea sistemului de vot electronic, aplicarea unui nou regulament al Consiliului General, aplicarea prevederilor Legii 52/2003, implicarea cetăţenilor în construcţia bugetului Capitalei, publicarea la zi a rapoartelor anuale de activitate şi a tuturor contractelor de achiziţii publice.

“Apreciem angajamentul asumat în şedinţa din 15 septembrie 2015 de a transforma procesul decizional la nivel de Capitală într-unul mai transparent şi mai accesibil bucureştenilor. Este o prioritate pentru mulţi locuitori şi o condiţie necesară pentru funcţionarea unei capitale la standarde europene. Ca organizaţii (CeRe, Asociaţia Funky Citizens, Asociaţia ActiveWatch) care în ultimii trei ani am făcut eforturi constante în această direcţie, dorim să susţinem fiecare pas dintr-un proces pe care îl considerăm de durată”, se arată în scrisoarea făcută publică joi de CeRe.

De asemenea, CeRe solicită primarului interimar să comunice care sunt măsurile care vor putea fi puse în practică în perioada imediat următoare, ca urmare a referirilor acestuia, la preluarea mandatului, cu privire la transparenţă, şedinţe deschise şi participare. Printre măsurile cerute primarului interimar se menţionează aplicarea prevederilor Legii 52/2003, care ar însemna că mare parte din proiectele aflate pe ordinea de zi a următoarei şedinţe ordinare a CGMB să fi fost supuse anterior dezbaterii publice cel puţin prin publicarea în secţiunea dedicată a site-ului Primăriei.

“Referitor la transparenţa şedinţelor Comisiei Tehnice de Urbanism şi Administrarea Teritoriului, propunem ca primul pas să fie revenirea la şedinţe publice complete (în prezent, doar prima parte, cea destinată prezentărilor, este deschisă publicului, deliberările fiind ţinute cu uşile închise). Al doilea pas ar fi crearea unui mecanism/metodologii transparente de desemnare a unui reprezentant al societăţii civile în cadrul comisiei”, arată CeRe.

Potrivit sursei citate, este necesară organizarea unei dezbateri asupra propunerii de buget pentru 2016, în baza aceleiaşi legi, pentru luna noiembrie 2015, iar referitor la consilierii generali este necesară publicarea la zi a rapoartelor anuale de activitate cerute de Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001. AGERPRES