Câteva mii de oameni beneficiază anual de consultaţii medicale gratuite printr-un program al Consiliului Județean Harghita

borboly csaba.jpgCâteva mii de harghiteni beneficiază, anual, de consultaţii medicale gratuite printr-un program finanţat de Consiliul Judeţean Harghita. Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a declarat că ideea unui asemenea program i-a venit după ce medici voluntari din judeţele înfrăţite din Ungaria au început să vină, în fiecare an, în concediu, pentru a consulta localnici din satele harghitene, care-şi neglijează sănătatea şi care nu merg prea des la investigaţii medicale. Întrucât campaniile la care participă medicii din Ungaria au avut un succes foarte mare în rândul localnicilor, Borboly Csaba a spus că s-a gândit că ele pot fi derulate şi pe plan local.

Drept urmare, Consiliul Judeţean, în colaborare cu Asociaţia de Întrajutoare Caritas, a demarat programul de investigaţii paraclinice, la care s-au înscris 25 din cele 67 de primării din judeţ. Medicii specialişti merg în localităţile respective şi îi consultă pe toţi cei interesaţi şi, dacă este cazul, îi trimit la spital pentru investigaţii suplimentare sau pentru tratament.

“De obicei, într-o astfel de zi, între 50 şi 500 de oameni participă la program şi eu ştiu că viaţa mai multor oameni a fost salvată, în aceşti ani. Eu cred că sănătatea ne este cea mai dragă şi trebuie să fim atenţi”, a declarat Borboly Csaba.

În cursul zilei de vineri, medicii specialişti consultă localnici din comună Tulgheş, aflat în nordul judeţului Harghita, toţi cei interesaţi fiind aşteptaţi la casa de cultură din localitate.
Preşedintele CJ Harghita a spus că, în paralel, continuă şi campaniile medicilor din Ungaria, care de multe ori, atunci când au depistat boli grave, care nu puteau fi tratate în România, au luat decizia transportării pacienţilor în clinici din Ungaria, unde au beneficiat de tratament gratuit. AGERPRES