Cartierul de locuinţe la care a renunţat firma chineză Ninjiang va fi construit de Primăria Craiova, ca proiect social

Cartierul de locuinţe început la Craiova în urmă cu mai bine de trei ani de către firma chineză Shandong Ningjian Construction la care aceasta a renunţat în acest an din cauza lipsei fondurilor, va fi continuat de anul viitor de către primărie, ca un proiect social, în baza Legii 114, a anunţat, în cadrul şedinţei Consiliului Local, primarul Mihai Genoiu. El a precizat, răspunzând unei interpelări a consilierului PNL Flavius Sirop, că municipalitatea va vinde locuinţele la preţul la care vor fi construite, fără niciun profit, conform prevederilor Legii 114.

Cartierul chinezesc este prins în bugetul pentru anul 2018 şi pentru primele trei blocuri (aproximativ 250 de apartamente) lucrăm la caietul de sarcini, la documentele necesare, întrucât comisia de la nivelul primăriei a hotărât că cea mai bună soluţie este ca primăria să continue lucrările. Asta înseamnă că ne vom axa pe Legea 114 care prevede caracterul social, primăria nu face profit, deci primăria nu va putea vinde decât la preţul cheltuielilor, nu va face niciun fel de profit şi avem siguranţa că dacă le bugetăm şi ne mişcăm repede la începutul anului, asta înseamnă că la sfârşitul anului vom avea banii înapoi şi putem să continuăm şi cu celelalte. Deci ca să nu mai asumăm niciun fel de risc faţă de orice altă formă de translatare a răspunderi către altă firmă din sectorul privat, le vom construi noi“, a spus Genoiu.

Firma chineză a început construirea cartierului de locuinţe pe un teren concesionat de la Primăria Craiova în baza unui memorandum de înţelegere semnat în septembrie 2014 la Beijing, de primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, preşedintele firmei Ninjiang Construction Group Co Ltd, Yang Gencai, şi Hu Huibang, managerul general al Băncii de Dezvoltare a Chinei, în prezenţa premierilor din România şi China, Victor Ponta şi Li Keqiang.

Terenul a aparţinut unei unităţi militare, iar lucrările au început în luna martie 2015, preţul de vânzare al apartamentelor fiind de 400 euro/m.p., fără TVA. Memorandumul prevedea colaborarea între firma de construcţii, bancă şi Primăria Municipiului Craiova pentru o investiţie de peste 35 milioane euro pentru construirea a peste 1.800 de apartamente, iar banii ar fi urmat să provină de la Banca de Dezvoltare a Chinei, care credita firma de construcţii câştigătoare a licitaţiei pentru concesionarea terenului.

Din lipsă de fonduri, firma a încetat lucrările la finalul anului 2015, iar pe 15 martie 2016, municipalitatea a notificat-o solicitând reluarea lucrărilor până la data de 31 martie 2016, în caz contrar, autoritatea urmând să rezilieze unilateral contractul de concesiune pe teren, situaţie în care terenul situat în str. Caracal nr.132 din Craiova, ce face obiectul contractului de concesiune, ar fi urmat să revină de drept în domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Apărării Naţionale.

Pe 1 aprilie 2016, firma chineză a solicitat Primăriei Craiova “înţelegere şi sprijin în continuare pentru a putea finaliza proiectul”, iar în susţinerea solicitării a precizat faptul că finanţarea acestui proiect a întâmpinat dificultăţi care au condus la sistarea lucrărilor şi din cauza ajustărilor politicilor economice din China, însă în ultima perioadă firma a făcut noi progrese în asigurarea fondurilor necesare realizării proiectului de locuinţe, beneficiind chiar de sprijinul Primăriei oraşului Jining.

Întrucât la data de 15 ianuarie a.c. s-a împlinit termenul până la care Consiliul Local al Municipiului Craiova se obliga să pună la dispoziţia Ministerului Apărării Naţionale un număr de 250 de unităţi locative, din totalul locuinţelor realizate pe terenul imobilului care i-a fost transferat, în vederea cumpărării de către personalul MApN, acest termen a fost prelungit prin hotărâre de guvern în urmă cu două săptămâni până la 15 ianuarie 2020.

În iulie a.c., Primăria Craiova a reziliat contractul cu firma chineză care nu a reuşit să facă dovada disponibilităţii fondurilor necesare pentru reluarea lucrărilor. AGERPRES