Carsten Rasmussen (CE): Primarii din regiunea de nord-est sunt motivați și dinamici privind depunerea de proiecte

Carsten Rasmussen, șeful Unității pentru România în cadrul DG Regio al CE, a declarat, la Piatra Neamț, că autoritățile locale din regiunea de nord-est sunt “foarte motivate și dinamice” în ceea ce privește depunerea de proiecte pentru obținerea de fonduri europene. Rasmussen a avut o întâlnire de lucru cu primarii municipiilor Piatra Neamț și Bacău precum și edilii localităților limitrofe acestora, dar și cu reprezentanții Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est.

Impresia mea este că oamenii sunt foarte motivați și dinamici. M-am întâlnit cu primarii municipiilor Bacău și Piatra Neamț dar și din localitățile limitrofe și am fost asaltați de idei de proiecte pe care ei vor să le implementeze în regiune. Asta îmi doream să văd, oameni cu vise și idei pe care vor să le implementeze în regiune iar acum să vedem cum poate Comunitatea Europeană să ajute. Vrem ca aceste idei să fie aplicabile, solide și să fie implementate. Regiunea de nord-est este populară la Bruxelles pentru că avem proiectul de specializare sectorială inteligentă, care vrem să fie mai activ“, a declarat, la conferința de presă, Carsten Rasmussen, șeful Unității pentru România din partea Comisiei Europene.

La rândul său, Iulia Șerban, managerul de programe pentru România din cadrul DG Regio a precizat că regiunea de nord-est se află, alături de regiunea de nord-vest, într-un program al Comisiei Europene de sprijinire pentru a reduce decalajele de dezvoltare față de celelalte regiuni.

“La nivelul regiunii nord-est avem o dinamică extraordinară, în ultimii ani a crescut din ce în ce mai mult interesul față de acești factori care stau la baza dezvoltării: infrastructură, capitalul uman, educația, piața muncii, competitivitatea sectoarelor economice în care regiunea are avantaj competitiv. Acesta este motivul pentru care regiunea de nord-est, alături de regiunea de nord-vest, au fost incluse într-o inițiativă a Comisie Europene denumită ‘regiuni mai puțin dezvoltate’. Timp de doi ani, stăm împreună cu partenerii noștri regionali și locali și încercăm să găsim acești factori și apoi să promovăm acțiuni care să ducă la exploatarea avantajelor competitive”, a spus managerul de programe pentru România din cadrul DG Regio, Iulia Șerban.

Vasile Asandei, directorul general al ADR Nord-Est, a declarat că instituția pe care o conduce se va axa, anul acesta, pe patru direcții principale. “În ultimii ani, ne-am propus să recuperăm acest decalaj în primul rând prin accesarea maximă a fondurilor europene. Trebuie să ne gândim ce ar trebui să facem și peste cinci ani și cum punem infrastructura pe care am construit-o în valoare, cum o facem sustenabilă, cum dezvoltăm piața muncii, antreprenoriatul. Din acest punct de vedere, în acest an ne-am focusat pe patru direcții principale: atragerea de investiții private din afara regiunii, evaluarea lanțurilor valorice a sectoarelor economice din regiune, internaționalizarea afacerilor și sprijin pentru start-up-uri. Toate acestea vor fi posibile și cu sprijinul Comisiei Europene”, a declarat Vasile Asandei.

Prin agenda misiunii, reprezentanții Comisiei Europene își propun să ia pulsul regiunii de nord-est, atât prin întâlniri aplicate cu reprezentanții administrației publice locale, ai mediului academic și ai sistemului antreprenorial, cât și prin vizitarea unor proiecte finațate din Instrumente Structurale în perioada 2007-2013, cu impact major asupra comunităților locale și dezvoltării regiunii, în ansamblu. AGERPRES