Care vor fi noile salarii ale angajatilor din sistemul bugetar?

Salariul minim de incadrare pentru angajatii cu studii superioare care lucreaza in sectorul public este de 1,75 salarii minime, potrivit proiectului legii unice a salarizarii personalului din sistemul bugetar, publicat luni pe site-ul Guvernului. Salariul minim stabilit pentru anul 2010 este 705 lei.

Salariile de baza ale personalului de executie din autoritatile si institutiile publice finantate integral din venituri proprii, aflate in subordinea, sub autoritatea, in coordonarea Guvernului, ministerelor si celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, precum si cele aflate in coordonarea primului ministru si cele aflate sub controlul Parlamentului sunt diferentiate dupa nivelul studiilor.

Pentru studii superioare, coeficientul de ierarhizare minim este de 2,00 salarii minime, iar cel maxim de 5,80 salarii minime. Pentru angajatii cu studii medii, coeficientul minim este de 1,45 iar cel maxim de 2,80. Angajatii cu functii de conducere din administratia publica centrala de specialitate au salariile cuprinse intre 5,25 salarii minime si 6,45 salarii minime, in functie de grade si vechime. Salariile pentru angajatii din functiile de executie sunt cuprinse intre 1,65 salarii minime si 3,95 salarii minime. In cazul serviciilor deconcentrate ale ministerelor si ale altor organe centrale de specialitate – prefecturi, consilii judetene, municipii – angajatii in functii de conducere au salarii cuprinse intre 4,80 salarii minime si 5,55 salarii minime. Cei din functii de executie au salarii cuprinse intre 1,75 salarii mimine si 3,55 salarii minime. In administratia publica locala – consilii, primarii, servicii publice – salariile pentru functiile de conducere cu fost stabilite intre 4,30 salarii minime si 5,10 salarii minime.

In invatamantul universitar, un profesor universitar cu vechime de peste 40 de ani va avea un salariu echivalent a 7,60 salarii minime si unul cu zece ani vechime, un salariu echivalent a 5,85 salarii minime. Un asistent universitar cu experienta de pana in doi ani are un salariu de 2,35 salarii minime. In invatamantul preuniversitar, un profesor de gradul unu cu studii superioare de lunga durata, ciclul II Bologna, cu grad didactic definitiv, porneste de la un salariu de 2,20 salarii minime. Un invatator sau o educatoare, cu studii de nivel liceal si grad didactic definitiv, au un salariu echivalentul a 1,40 salarii minime. In unitatile sanitare, de asistenta sociala si de asistenta medico-sociala, un manager de spital cu peste 400 de paturi are un salariu de 6,80 salarii minime. Un medic primar cu vechime are un venit de 5,25 salarii minime, iar un asistent medical cu studii medii, un venit de 2,40 salarii minime.