Bugetul municipiului Braşov pe 2018 este mai mic cu 75 de milioane de lei la capitolul venituri

Consilierii locali au aprobat vineri bugetul municipiului Braşov pe anul 2018, acesta fiind mai mic la capitolul venituri cu 75 de milioane de lei din cauza modificării Codului Fiscal.

Braşovul va avea în acest an un buget total de 444,13 milioane de lei la capitolul venituri şi de 793,83 milioane de lei la capitolul cheltuieli.

Primarul George Scripcaru a declarat, după şedinţă, că bugetul pe 2018 este structurat echilibrat, în aşa fel încât răspunde necesităţilor de funcţionare, dezvoltare, investiţii, gospodărire a oraşului, dar şi pentru cofinanţarea proiectelor accesate aflate în derulare sau pentru cele pe care municipalitatea îşi propune să le acceseze.

Bugetul pentru anul 2018 este structurat echilibrat în aşa fel pentru a răspunde necesităţilor de funcţionare, dezvoltare, gospodărire a oraşului, investiţii, cofinanţări pentru proiecte. Plecăm de la un minus de 75 de milioane de lei din cauza modificărilor fiscale de la sfârşitul anului trecut. Am păstrat intact bugetul pentru dezvoltarea municipiului în aşa fel încât să nu afecteze investiţiile în curs sau cele pe care ni le propunem în acest an. Nu avem nicio problemă din punct de vedere al salarizării angajaţilor primăriei şi a celor din instituţiile din subordine până la sfârşitul anului. Suntem în regulă din acest punct de vedere şi suntem sub nivelul numărului de personal prevăzut în legislaţia actuală. Cu totul înseamnă 2.462 de persoane angajate.Am avut grijă cu salariile, am fost moderaţi, am mers pe o variantă moderată şi nu vor fi probleme până la sfârşitul anului“, a subliniat Scripcaru.

Edilul a afirmat că cea mai mare sumă din buget va merge pe proiecte de dezvoltare a municipiului, pe studii de fezabilitate, proiecte tehnice, investiţii, reparaţii extinse în unităţile şcolare. Pentru unităţile de învăţământ s-au alocat mai mulţi bani, având în vedere construcţiile noi de creşe, grădiniţe, săli de sport, extinderi de corpuri, mansardări, eficientizare energetică, pentru măsuri de prevenire în situaţii de risc, a mai spus primarul.

Veniturile prognozate în 2018 din taxe şi impozite încasate de la persoanele fizice şi persoanele juridice sunt de 210,81 milioane de lei, la fel ca în 2017. În ceea ce priveşte cheltuielile, cea mai mare sumă, adică 451,88 milioane de lei, merge pe secţiunea de funcţionare, adică suma de 85,83 milioane de lei pentru cheltuieli de personal, 173,53 de milioane de lei cheltuieli cu bunuri şi servicii, 2,13 milioane de lei cheltuieli cu dobânzi bancare, 13,00 milioane de lei subvenţii pentru diferenţe de preţ şi tarife. Asistenţa socială va primi 44,96 milioane de lei, iar pentru alte cheltuieli sunt prevăzuţi 17,86 milioane de lei.

La secţiunea de dezvoltare sunt prevăzute cheltuieli de 341,94 milioane de lei, cu 10% mai mult decât anul trecut. Sume mai mari sunt alocate şi pentru modernizarea străzilor şi a unor sensuri giratorii, amenajarea unor alei pietonale în Centrul vechi al oraşului şi în cartierul Valea Cetăţii, pentru reabilitarea a două cinematografe, realizarea studiului de fezabilitate şi a documentaţiei tehnice pentru construirea unei săli polivalente de 16.000 de locuri.

Din cei 24 de consilieri locali prezenţi la şedinţă, consilierul local din partea Forumului Democrat al Germanilor (FDGR) s-a abţinut de la vot, iar restul au votat pentru adoptarea bugetului pe 2018. AGERPRES