Bugetul judeţului Timiş este de peste 770 de milioane de lei în acest an

Bugetul judeţului Timiş pentru anul 2019, de 770 de milioane de lei, a fost votat de către consilierii judeţeni în plenul de pe 24 aprilie, valoarea fiind cu 32 de milioane de lei mai mare faţă de anul trecut. Pentru partea de funcţionare a CJ Timiş sunt alocaţi 317,8 milioane lei, iar pentru investiţii, 266,4 milioane lei.

“Este un buget promiţător, în care se regăsesc proiecte interesante, precum stadionul, centrul de legume-fructe sau clinica de psihiatrie. (…). Ne-am asigurat, în special pentru instituţiile de cultură, care prin legea salarizării au un salariu mai redus decât ceilalţi angajaţi ai Consiliului Judeţean (CJ) şi ai instituţiilor subordonate, să le asigurăm acea creştere procentuală la valoarea anului 2022, conform Ordonanţei guvernamentale din 2018. După adoptarea bugetului vom acorda toate drepturile, inclusiv indemnizaţiile de hrană aferente lunilor ianuarie, februarie, martie şi aprilie, care încă nu au fost acordate, nefiind prinse în anul 2018”, a explicat preşedintele CJ Timiş, Călin Dobra.

Consilierul liberal Marian Constantin Vasile, fost vicepreşedinte al CJ Timiş, a punctat că proiectul destinat construirii centrului de legume-fructe de la Tomnatic, pe care el l-a iniţiat în mandatul său şi pentru care sunt alocaţi acum 4,75 milioane de lei, speră să devină realitate. “În buget este trecut şi centrul de legume-fructe, care este febleţea mea, pentru că eu am iniţiat acest proiect. Sper că vom accelera lucrurile în această privinţă, pentru că agricultorii şi populaţia vor avea de beneficiat”, a afirmat Marian Constantin Vasile.

El a reiterat că ţine mult la trei proiecte “de suflet”, extinderea reţelelor de piste velo, indicatoarele rutiere şi economia circulară. “În general, societatea noastră nu va putea fără implementarea metodelor sustenabile. Să fim printre primii care să ne preocupăm de acest proiect. Brandul judeţului Timiş a fost depus de mine în 2015, dar nu s-a făcut nimic”, a menţionat Vasile.

În bugetul CJ Timiş pe 2019 sunt prevăzute sume, printre altele, pentru construirea unui bazin de înot la Jimbolia, 1 milion de lei pentru desfiinţarea stadionului “Dan Păltinişanu”, care este într-o stare avansată de degradare, dar şi 200 de mii de lei pentru revizuirea documentaţiei tehnice privind restaurarea Castelului Huniade (sediul central al Muzeului Naţional al Banatului).

Pentru Transporturi, CJ alocă 21,5 milioane de lei, alte 106 milioane lei fiind aşteptate din fonduri guvernamentale, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

Sănătatea va beneficia de 17 milioane lei, iar Învăţământul, de 8,2 milioane de lei.

Agenda culturală va cunoaşte o cotă mai mare, pentru că include şi proiectul Capitalei Culturale Europene 2021, respectiv, 8,4 milioane lei.

Cea mai mare sumă, de 145 de milioane de lei, va fi dedicată funcţionării asistenţei sociale şi Direcţiei de protecţie a drepturilor copilului. “Ca strategie, am mers mai departe pe ceea ce înseamnă fondurile europene, având obligativitatea să asigurăm fonduri pentru proiectele la care am semnat deja fazele de finanţare şi suntem la faza de proiectare şi de implementare. Cea de-a doua prioritate este atragerea de fonduri guvernamentale şi proiectele din bugetul propriu al CJ”, a detaliat Dobra.

La proiectele europene, anul trecut au fost atrase aproape 100 de milioane de euro, iar în anul 2019 este estimat un consum de 20-25 de milioane de euro din cei 100 de milioane de euro atraşi.

Prioritate la fondurile europene rămâne domeniul Sănătăţii, unde pe lângă proiectul de modernizare, extindere şi reabilitare a Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Timişoara, proiectul prioritar este construcţia noii maternităţi, pe programul România-Ungaria. AGERPRES