Bugetul judeţului Botoşani pe 2011, aprobat cu certuri politice

Consilierii judeţeni din Botoşani au aprobat, marţi după-amiază, bugetul judeţului pentru anul 2011, în urma unei şedinţe tensionate, marcate de divergenţe politice.

Alocarea fondurilor nu s-a făcut în baza proiectului de hotărâre propus de preşedintele Consiliului Judeţean,democrat-liberalul Mihai Ţâbuleac, ci în baza unor amendamente depuse de consilierii Partidului Democrat Liberal (PDL) şi ai Partidului Naţional Liberal (PNL).

Deşi atât PDL, cât şi PNL sau PSD au câte zece mandate de consilieri judeţeni, repartizarea fondurilor s-a făcut în baza unor negocieri între PDL şi PNL, care au alocat fonduri mai mari către unităţile teritorial-administrative conduse de primari ai celor două formaţiuni politice.


“Un buget nu se poate aproba decât dacă înregistrează în organul deliberativ majoritatea. Din şedinţă a rezultat că nici măcar ceea ce am cerut eu nu a întrunit votul majorităţii. Nu putem face niciun pas fără politică. De aşa multă politică este foarte greu să discutăm despre profesionalism şi echitate”, a afirmat Ţâbuleac.

Social-democraţii au criticat criteriile de repartizare a fondurilor, strict pe criterii politice, anunţând că vor contesta hotărârea şi vor bloca bugetul pe anul în curs. Ei sunt nemulţumiţi că PDL şi PNL au luat câte 40% din fonduri, iar PSD 20%. “Atât domnul preşedinte al CJ, cât şi consilierii PDL şi PNL nu au învăţat nimic. Nu au învăţat că este nevoie de raţiune şi responsabilitate, pentru că noi votăm un buget al judeţului şi nu un buget pentru PDL, PSD sau alte formaţiuni politice”, a afirmat preşedintele organizaţiei judeţene a PSD, senatorul Gheorghe Marcu. Bugetul judeţului a fost estimat, în 2011, la 37.341.000 de lei. AGERPRES