Bugetul de venituri şi cheltuieli al CJ Maramureş pe anul 2019 a fost aprobat

Consilierii judeţeni au aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2019 al CJ Maramureş, în sumă de 396 de milioane lei venituri şi 495 de milioane de lei cheltuieli, precum şi un deficit estimat la 34 de milioane lei.

Preşedintele CJ Maramureş, Gabriel Zetea, a subliniat că administraţia judeţeană are în derulare în acest moment 30 de proiecte, majoritatea pe infrastructură şi că în anul 2019 fondul de rezervă a fost stabilit la suma de trei milioane de lei. Din aceşti bani, în urma unui parteneriat care se va încheia cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş, se doreşte ca până la începutul anului şcolar 2019 – 2020, toate unităţile din Maramureş să aibă toalete funcţionale în clădirile în care se desfăşoară cursurile şi să fie desfiinţate grupurile sanitare din curţile şcolilor.

Potrivit lui Zetea, bugetul de venituri şi cheltuieli al judeţului pe anul 2019 este unul îndrăzneţ, un buget care are în vedere continuarea investiţiilor începute, dar şi demararea unor proiecte noi. “În 2019, pe lângă faptul că aproximativ 200 de kilometri de drumuri judeţene vor intra în reabilitare, vor fi gândite proiecte pentru reabilitarea altor aproximativ 200 de kilometri de drum judeţean. Totodată, au fost aprobate Ghidurile solicitantului pentru finanţarea nerambursabilă din bugetul judeţului a programelor, proiectelor şi acţiunilor în domeniile cultură, religie, tineret şi sport, sumele aprobate fiind mult mai consistente decât cele din 2018. Mai mulţi bani s-au alocat şi instituţiilor aflate în subordinea Consiliului Judeţean Maramureş, dar şi tuturor celor care au arătat că îşi doresc să reabiliteze clădirile pe care le au în administrare“, a spus Gabriel Zetea.

De asemenea, consilierii judeţeni au votat pentru aprobarea principalilor indicatori tehnico-economici în cazul a patru drumuri judeţene şi utilizarea excedentului anual al bugetului Judeţului Maramureş, rezultat la încheierea exerciţiului bugetar pe anul 2018, dar şi pentru repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru drumurile comunale, pe anul 2019.

Totodată, s-a aprobat Bugetul de venituri şi cheltuieli la Regia Autonomă “Aeroportul Internaţional Maramureş” pe anul 2019. Şeful administraţiei judeţene, Gabriel Zetea a precizat că, aeroportul primeşte cei mai mulţi bani pentru investiţii, pentru a putea să achiziţioneze toată aparatura necesară aterizării oricăror aeronave în Maramureş.

Totodată s-a aprobat şi Programul cultural prioritar al Judeţului Maramureş pe anul 2019, semestrul I, dar şi implementarea în parteneriat a proiectelor “Educaţia incluzivă – treaptă spre viitor: de la şcoala prietenoasă la comunitatea deschisă” şi “Deschiderea şi funcţionarea în teritoriu a filialei S.T.C. a Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-Slovacia-România-Ucraina 2014-2020”. Proiectul “Împreună vom reuşi! – Salvarea copiilor cu risc de abandon şcolar prin educaţie incluzivă” va fi, de asemenea, depus spre finanţare.

În cadrul şedinţei s-au adoptat şi principalii indicatori tehnico-economici pentru obiectivele de investiţi a 11 tronsoane de drumuri judeţene. AGERPRES