Bugetul Consiliului Judeţean Caraş-Severin este cu 23% mai mare decât cel de anul trecut

Bugetul Consiliului Judeţean Caraş-Severin pentru anul 2019 este cu 23% mai mare decât cel de anul trecut, după ce a crescut ponderea secţiunii de dezvoltare, care va permite asigurarea sumelor necesare derulării proiectelor pe care le are în implementare, cu finanţare europeană sau guvernamentală.

“Am aprobat bugetul propriu al judeţului Caraş-Severin, în sumă de peste 265,3 milioane lei. Faţă de bugetul de anul trecut, este o creştere destul de mare. Bugetul iniţial aprobat pe 2018 a fost în sumă de 214 milioane lei, ceea ce înseamnă o creştere de circa 23 procente, în sumă absolută, aproape 51 milioane lei. Singur, bugetul anului trecut a suferit pe parcurs numeroase rectificări, mare parte dintre ele pozitive, ceea ce a dus la un buget mai mare până la sfârşitul anului trecut. Prin bugetul din acest an, însă, reuşim câteva lucruri notabile, extrem de benefice pentru judeţul nostru. Secţiunea de funcţionare, ca pondere în judeţul Caraş-Severin, a scăzut. Cu toate că anul trecut această secţiune avea o pondere de 81,56% iar acum această pondere este de 63,32%, care a scăzut nu doar în procente, ci şi în sumă absolută, reuşim să asigurăm salariile pentru tot aparatul propriu al CJ, precum şi ale tuturor instituţiilor aflate în subordine, ceea ce înseamnă că nu va fi afectată sub nicio formă salarizarea colegilor noştri”, a declarat, în şedinţa ordinară a CJ, preşedintele acestui for, Silviu Hurduzeu.

Pe de altă parte, a crescut foarte mult secţiunea de dezvoltare. Dacă anul trecut aceasta era de 18,44%, în 2019, ponderea este de 36,68%, mare parte din aceşti banii fiind pentru drumurile judeţene. Prin această sumă se asigură banii pentru proiectele aflate în derulare în acest moment. Sunt bani preluaţi şi din excedentul pe anul 2018, la care se adaugă şi banii pe anul în curs. Proiectele cu finanţare europeană şi finanţare guvernamentală, aflate în procedură de atribuire a lucrărilor, pentru care încep deja să se consume bani, sunt pentru 2019 finanţate din acest buget.

“Sumele privind contribuţia de 2% şi cheltuielile neeligibile pe care trebuie să le asigure CJ pentru cele trei staţionare ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa şi pentru drumurile pentru care am semnat contractele de finanţare, DJ 581 şi DJ 608, sunt prevăzute în acest buget. Practic, în acest moment avem asigurată finanţarea pentru derularea respectivelor proiecte. Sigur că vom ţine cont şi de celelalte proiecte depuse, dacă se va semna finanţarea, de posibilitatea de a contracta un credit pentru a le putea derula în continuare. Mai exact, secţiunea de dezvoltare, în acest an, este de 17 milioane lei, faţă de 14 milioane lei, cât a fost în anul trecut”, a afirmat Silviu Hurduzeu.

Pe ordinea de zi s-au regăsit şi bugetele instituţiilor cu diverse surse de funcţionare în subordinea CJ Caraş-Severin, care de asemenea au fost aprobate. “Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa i s-au alocat 2,25 milioane lei, din care 1,25 milioane lei provin din excedentul de anul trecut iar un milion lei au fost alocaţi pentru asigurarea cheltuielilor de funcţionare. Pe parcursul anului, atunci când va fi cazul şi vom avea resurse financiare, bugetul acestei unităţi spitaliceşti va fi rectificat pozitiv”, a subliniat preşedintele CJ. AGERPRES