Buget de investiţii la jumătate faţă de 2009 pentru Primăria Sibiu

johannis_klaus_.jpgMunicipiul Sibiu are un buget mai mic în 2010, în valoare de 287 de milioane de lei, aproape ca cel din urmă cu trei ani, iar această scădere va afecta în primul rând investiţiile, dar şi cheltuielile, creând probleme pentru categorii cum ar fi persoanele cu handicap şi însoţitorii acestora, dar şi profesorii, a anunţat joi, primarul Klaus Iohannis.

“Este un buget relativ mic, în valoare de 287 de milioane de lei. Acest buget seamănă mai degrabă cu bugetul de acum trei ani. Motivul principal este criza care ne-a atins şi pe noi şi ne-a diminuat veniturile”, a spus Iohannis.

Acesta le-a explicat consilierilor locali, într-o şedinţă extraordinară ţinută joi, că nu are sens să facă amendamente şi să ceară mai mulţi bani, pentru că nu sunt. “În anii anteriori am construit bugetul cu optimism. În acest an, filosofia este alta, este mai degrabă un buget realist, nu optimist. V-aş ruga să nu concepeţi amendamente, pentru a majora sumele, fiindcă nu vor putea fi majorate. Este practic imposibil să avem rectificări pozitive la acest buget”, le-a spus Iohannis consilierilor. De la 323 milioane lei, cât era previzionat în ianuarie, bugetul Sibiului a ajuns, după aprobarea celui de stat, la 287 milioane lei, suma fiind aprobată în cele din urmă de Consiliul Local.

Edilul şef al Sibiului a reamintit că, în acest an, la Sibiu, nu se va putea începe nicio investiţie mare, singurele lucrări noi fiind reabilitarea a 27 de străzi şi construcţia unui pod nou peste râul Cibin, lucrări care aşteaptă să fie începute cu ajutorul a 11,5 milioane de euro dintr-un împrumut de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. “Am reuşit să avem o listă de investiţii care nu este foarte bogată, reprezintă mai puţin de jumătate faţă de suma prevăzută anul trecut. Vrem să continuăm investiţiile începute, iar pentru investiţii noi aţi aprobat deja în principiu un credit pe care vrem să îl luăm de la BERD şi care ne va permite să menţinem ritmul investiţiilor”, a declarat primarul Iohannis.

Cele mai importante surse de venituri proprii la bugetul local sunt încasările din impozite şi taxe, veniturile din proprietate, dobânzi şi prestări servicii, veniturile din taxe administrative şi eliberări de permise, veniturile din valorificarea de bunuri. Spre exemplu, primăria preconizează să încaseze în acest an 11,5 milioane de lei din impozitele plătite de persoanele fizice, pe case şi terenuri. Cu aceşti bani, primarul ar putea însă să reabiliteze complet doar două străzi din oraş.

La capitolul venituri sunt evidenţiate şi alocaţiile de la bugetul de stat, mai mici în acest an, acest capitol cuprinzând sumele aferente plăţilor salariilor în învăţământul preuniversitar de stat, salariilor medicilor din cabinetele medicale din şcoli, sumele destinate Serviciului de Evidenţa Persoanei, salariilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap şi indemnizaţiilor persoanelor cu handicap. La capitolul cheltuieli, cele mai mari sume se îndreaptă către transporturi (79 de milioane de lei), servicii şi dezvoltarea publică (28 de milioane de lei), cultură, religie şi sport (24 de milioane de lei), asistenţă socială (17 milioane de lei).

Chiar şi în acest context de criză, municipalitatea va continua să acorde gratuitatea pentru transportul public în comun anumitor categorii sociale defavorizate – pensionari, elevi în situaţii deosebite. Cel mai important capitol de cheltuieli este cel al investiţiilor în infrastructură. Lista de investiţii pentru anul 2010 prevede o sumă totală alocată din bugetul local de 55.193.698 de lei. La capitolul lucrări noi sunt alocate sume pentru modernizarea a patru străzi, acestea fiind cuprinse într-un proiect care urmează a fi depus pentru obţinerea de fonduri structurale. De asemenea, sunt alocate sume pentru realizarea proiectului tehnic şi a detaliilor de execuţie pentru 36 de străzi. AGERPRES