Bogdan Hossu (Cartel Alfa): “Sănătatea și Administrația publică centrală sunt rezolvate; rămân nesoluționate disfuncționalitățile de încadrare pe restul domeniilor”

hossu bogdan.jpgSănătatea și Administrația publică centrală sunt sectoarele rezolvate în proiectul privind salarizarea bugetarilor, în timp ce pentru restul domeniilor rămân nesoluționate disfuncționalitățile de încadrare, a declarat Bogdan Hossu, președintele Confederației Naționale Sindicale (CNS) “Cartel Alfa”, la finalul discuțiilor de la Ministerul Muncii.

“Sunt rezolvate parțial două domenii: Sănătatea și Administrația publică centrală, dar restul, ținând cont că disfuncționalitățile de încadrare, nu se rezolvă decât la nivelul unității respective și nu la nivelul domeniului de activitate. Va crea aceleași disfuncționalități, adică doi profesori sau doi funcționari publici într-un anumit domeniu vor avea practic în continuare diferențe majore în salariile de încadrare în structura dată”, a precizat Hossu.

Un alt element discutat cu autoritățile a fost legat de crearea unui mecanism de premiere în funcție de performanțe în Sănătate și Învățământ, dar care, în opinia liderului Cartel Alfa, “este un element cu un relativ risc electoral”. “Un al treilea element propus în cadrul discuțiilor, dar care este un element cu un relativ risc electoral, este cel legat de promisiunea că se va crea la anul pentru Sănătate și Învățământ un mecanism de premiere în funcție de performanțe, care le va da voie să aibă un spor conjunctural, în funcție de performanțele realizate. Dar discutăm de un mecanism care nu este stabilit și care se va stabili până la sfârșitul acestui an. Deci, practic, structura respectivă se încadrează în câteva sute de milioane, dar care creează nemulțumiri de la un sector la altul. Repet, se rezolvă relativ bine pentru sectorul de Sănătate și Administrație publică centrală – pot spune ochiometric pentru că trebuie să vedem anexele ca atare – dar nu rezolvă restul sectoarelor”, a adăugat Hossu. Întrebat ce vor face sindicaliștii în această situație, președintele Cartel Alfa a răspuns: “Este greu de spus. Colegii mei din federație sunt cei mai în măsură să spună pe fiecare sector, dacă sunt mulțumiți sau nu.” AGERPRES