Avocatul primarului aradean Gheorghe Falca a fost amendat de instanta

Instanta de judecata a decis sa amane din nou, pentru 11 decembrie, procesul in care primarul Aradului, Gheorghe Falca, este acuzat de comiterea unor fapte de coruptie
care au cauzat prejudicii municipiului.
Gheorghe Falca nu s-a prezentat in fata instantei de judecata pe 4 decembrie, dar nici aparatorul sau, Gheorghita Mateut. Avocatul si-a mandatat un substitut care sa ceara amanarea procesului, intrucat inculpatul a solicitat stramutarea cauzei la o alta instanta de judecata. Au cerut, de asemenea, amanarea cauzei atat aparatorul inculpatilor Francisc Demeter si Radu Gavril, Catalin Dancu, cat si avocatul contractat de municipiul Arad, Viorel Pasca, acesta din urma pentru studierea dosarului, presedintele completului de judecata, magistratul Magdalena Ardelean, apreciind ca justificata doar ultima cerere.

Drept urmare, judecatorul Magdalena Ardelean a decis amanarea cauzei cu o saptamana, pana pe data de 11 decembrie. De asemenea, pentru faptul ca nu s-a prezentat in fata instantei de judecata si nici nu si-a mandatat un substitut care sa asigure apararea clientului sau, magistratul a decis amendarea lui Gheorghita Mateut cu 5.000 de lei.

Presedintele completului de judecata a precizat insa ca, potrivit legii, Consiliul Local
Municipal nu poate fi reprezentat de un avocat, ci de primar, care este reprezentantul sau legal. In cazul de fata insa, fiind vorba de un conflict de interese, primarul Gheorghe Falca comparand ca inculpat in acest proces, CLM trebuie sa fie reprezentat de unul dintre viceprimari, acesta urmand sa fie desemnat de consilieri.

Prima infatisare a avut loc in data de 16 noiembrie, data la care atat inculpatii, cat si CLM Arad au solicitat amanarea inceperii procesului, prima infatisare fiind stabilita pentru 4 decembrie, cand s-a hotarat o noua amanare a cauzei.

Procurorii DNA au dispus trimiterea in judecata a primarului municipiului Arad, Gheorghe Falca, pentru luare de mita si abuz in serviciu contra intereselor publice, urmat de obtinerea unui avantaj patrimonial, cu consecinte deosebit de grave. Alaturi de Gheorghe Falca, se vor mai prezenta in fata judecatorilor si Francisc Demeter,
administrator al SC Elecon Plus SRL Arad, pentru savarsirea infractiunilor de dare de mita si complicitate la abuz in serviciu, Radu Gavril Vasil, director la Elecon Plus, pentru savarsirea infractiunilor de dare de mita si complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave si Florica Mioara Popa, seful Serviciului Administrare patrimoniu din Primaria Arad, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice, urmat de obtinerea unui avantaj patrimonial, cu consecinte deosebit de grave, asupra bunurilor celor patru luandu-se masura aplicarii unui sechestru asigurator si dosarul fiind trimis la Tribunalul Arad.

In baza probelor adunate in faza de urmarire penala, procurorii au stabilit ca Gheorghe Falca a primit in urma cu doi ani de la Francisc Demeter si Radu Vasil o casa cu o suprafata de 242 metri patrati in centrul Aradului, dandu-le in schimb un apartament de bloc cu trei camere, proprietate personala, cu o suprafata de 90 mp, situat la etajul 9, diferenta valorica dintre cele doua imobile fiind de 111.550 euro. De altfel, Demeter si Vasil nu au fost interesati de fostul apartament a lui Falca, dovada ca l-au vandut cu suma de 80.000 euro dupa numai trei saptamani.

Tranzactia a fost efectuata pentru ca, ulterior, edilul-sef sa-i favorizeze pe cei doi la obtinerea, la un pret subevaluat, a unui teren apartinand Consiliului Local Arad, Falca fiind acuzat ca a actionat pentru ca Francisc Demeter si Radu Vasil sa dobandeasca un teren cu suprafata de 52.434 metri patrati situat in zona centrala, pe care fusese amplasata fosta fabrica de zahar.

Potrivit rechizitoriului, in acest scop, primarul Gheorghe Falca a constituit, cu incalcarea prevederilor legale, o comisie de negociere al carei presedinte s-a numit, special pentru atribuirea acestui teren, din comisie facand parte si inculpata Florica Popa. Prin subevaluare, valoarea terenului a fost stabilita la 838.944 euro, suma cu care Elecon Plus a cumparat terenul de la Consiliul Local Municipal Arad iar, dupa numai o zi de la incheierea tranzactiei, cumparatorii au vandut terenul cu 2.936.304 euro unei alte societati comerciale, rezultand un castig de 2.097.360 euro, suma cu care se apreciaza ca CLM Arad a fost prejudiciat.